Lev (Leo) Pavlovich Lapin (1898 — 1962) prachtige linosnede van Spinoza

Via een bezoekster van dit weblog ontving ik een tip en link naar deze fraaie Spinozavoorstelling op de website van The Internet Museum of Prints, een project van de Russische Staats Bibliotheek. Ik voeg het graag toe aan de verzameling ’Spinoza-schilderijen, etsen, gravures & illustraties’ die in de kop van dit weblog is aan te klikken.

Het is een schitterende linoleumsnede van de Russische schilder en grafisch kunstenaar Lev (Leo) Pavlovich Lapin. LAPIN Lev (Leo) Pavlovich, Spinoza, 1930's [Paper, linocut. 227x200 (130x130). V. Gevorkyan`s Collection]

Lev Lapin werd geboren in een rijke koopmansfamilie. In 1917 besloot hij het Russisch gymnasium in Moskou. Hij ontving geen formele artistieke opleiding. Na de Revolutie ging hij naar Leningrad (toen Petrograd) waar hij als oppas in een weeshuis werkte, dat in een boeddhistische tempel in het oude stadsdeel gevestigd was. Vanaf 1920 ging hij werken voor het Instituut voor de Geschiedenis van de kunst. Z’n werk bestond daar in het tonen van dia’s tijdens lessen theorie en geschiedenis van de kunst. Onder degenen die hij assisteerde was gedurende twee jaar Kasimir Malevic, die hij zeer bewonderde en met wie hij bevriend raakte. In die tijd begon hij tekenlessen te nemen bij Nikolay Radlov die hem aanspoorde om avondlessen te volgen aan de Academie voor de Schone Kunsten. Hij werkte veel met potlood, pen en houtskool, in pastel en aquarel. In 1923 trouwde hij met T.N. Krechetova, die later kunstcritica en onderzoekster hij het Russische Staats Museum werd. In de jaren 1930, viel hij voor linoleum graveren en creëerde een serie die stilistisch dicht bij de art deco komt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij geëvacueerd naar de Oeral. Bijna al zijn werken raakten verloren bij de blokkade van Leningrad, alleen die werken, die zijn vrouw tijdelijk in bewaring van het Russisch Museum en die hij zelf naar de Oeral had bleven bewaard. Zijn werk is dan ook zeer zeldzaam. Goed beschouwd was hij alleen in de jaren 1920-30 actief, beïnvloed door het kubisme en futurisme. later maakte hij minder werk daar hij zelf zijn bekwaamheid niet voldoende achtte.

Hij werd herontdekt als een van de grote Russische kunstenaars - vooral ook door de tentoonstelling "In terms of Malevich. Companions, disciples and followers in Russia 1920-1950-x ", die liep in 2000 in het Russisch Staats Museum. Van: The Internet Museum of Prints, project van de Russische Staats Bibliotheek [hier] Ook informatie van hier.