Maarten van Buuren 'belooft' een boek over Spinoza

Maarten van BuurenGisteren, woensdag 11 jun 2014 om 19:00, had Theodor Holman in de elfde aflevering in een reeks "raddraaiers der redelijkheid, over mensen die onze moraal veranderden" in OBA Live een gesprek met filosoof en hoogleraar Moderne Letterkunde aan de Universiteit van Utrecht, Maarten van Buuren.

Het gesprek ging over Spinoza - raddraaier, zelfs 'toonzetter', vond Van Buuren, van het tegendraadse en dat dan in een gigantische radicaliteit.

De zeer haastig sprekende Van Buuren (om maar niet door Theo Holman nader bevraagd of in de rede gevallen  te worden?) zat duidelijk vol Spinoza. Soms ging het net iets té snel en bleek een Hildo Krop de Ethica vertaald te hebben... soms werd een stelling voor Spinoza verzonnen: "Eendracht maakt macht" zou bijvoorbeeld een slagwoord van Spinoza zijn. Maar hoe dan ook: hier ontpopte zich een gedreven Spinozafiel.

Het interessantste was wel dat hij meedeelde - hoewel nog wat vaagjes - bezig te zijn met een boek. Hij had het voor dit gesprek nog eens nageteld en bleek intussen zo'n 87 commentaren gelezen te hebben en is nu bezig met de Stoa en met Hobbes - allemaal om Spinoza's context goed door te krijgen. Je kunt verdwalen in Spinoza... maar hij kan er niet genoeg van krijgen! "Je moet zoveel verkennen en je oriënteren" en ja, dat heeft alleen zin als je er in de richting van een boek iets mee doet.
Kortom, wij mede-Spinozafielen hebben iets om naar uit te zien.

Beluister hier dat gesprek dat loopt van 4:30 tot 25:00