Maarten van Buuren komt met een 'handboekje' Spinoza

Uit een blog van Els van Swol van 9 mei 2016 konden we al weten dat er nog een boek over Spinoza van Maarten van Buuren te verwachten zou zijn. Dat klopt dus: op diverse plaatsen staat aangekondigd dat over ongeveer een maand een tweede boekje van zijn hand zal verschijnen met de erg veel belovende titel

Maarten van Buuren, De essentie van Spinoza. ISVW Uitgevers, verwacht rond 10 of 17 oktober 2016.* ISBN: 9789491693908 - 160 pagina's - € 14,95

 

Maar je weet maar nooit – ik zal me welwillend openstellen. Maar gezien zijn Spinoza. Vijf wegen naar de vrijheid, waarover ik zeer kritisch moest zijn, vrees ik met grote vreze dat de lezers op het verkeerde been worden gezet. We zullen zien.

[Blurb:] Spinoza begrijpen is niet zo heel moeilijk. Tenminste, niet als je dit kleine handboekje leest. Maarten van Buuren legt hierin op begrijpelijke wijze uit waarom Baruch de Spinoza niet alleen Nederlands belangrijkste denker is geweest, maar waarom hij ook wereldwijd tot de toppers wordt gerekend.

Bij Spinoza krijgt het idee van 'vrijheid van meningsuiting' voor het eerst goed vorm. Spinoza is ook de man die God bevrijdt uit zijn theologische harnas. Zijn God valt samen met de natuurwetten en is dus verzoenbaar met de moderne wetenschappen. En als je dan weet dat Spinoza met zijn modern aandoende levenskunst ook nog eens de man is die de mens weet te bevrijden van lastige emoties, dan begrijp je waarom je dit boekje moet lezen.

________________ 

*} Er wordt door de Uitgeverij ISVW (die de aankondiging nog niet op z'n website heeft) kennelijk op gemikt dat het boekje beschikbaar is als op maandag 24 oktober 2016 Van Buuren de ISVW-week "De actualiteit van Spinoza’s filosofie” opent [eerder ook wel aangeduid als: "De grote Spinozaweek", cf.]. En inderdaad, zo blijkt uit de Najaarsbrochure 2016 [PDF] die het boek aankondigt: "Presentatie bij Spinozaweek op de ISVW."  Daar lezen we ook deze gotspe: "Zijn eerdere boek over Spinoza werd met veel lof onthaald."