Manifestatie "My name is Spinoza" in 2009

De Spinozacompany in Amerika brengt geluidjes makende "Spinozaberen" aan de man. Beluister daar op de website het melodietje dat deze Spinozabeer zingt: I'm your friend and my name is Spinoza.

Volgend jaar mei-juni organiseren de Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) en de Amsterdamse Spinoza Kring (ASK) de manifestatie My Name Is Spinoza. Want, zo luidt het: "Met Spinoza heeft Amsterdam in potentie een ‘superster' uit de Gouden Eeuw in huis, een van de grondleggers van de waarden waarmee Amsterdam zich graag wil onderscheiden."

Dit werd bekend gemaakt tijdens de Spinozamanifestatie in Paradiso.

Verspreid over Amsterdam zal in mei en juni 2009 bij een groot aantal toonaangevende kunst- en cultuurinstellingen een hedendaagse kunstmanifestatie te zien en te beleven. (Inter)nationale kunstenaars engageren zich met de betekenis van Spinoza’s werk en onderstrepen de actualiteit van zijn gedachtegoed. De manifestatie zal de discussie over deze thema’s bevorderen en de proef op de som nemen of dit gedachtegoed inderdaad standhoudt in deze tijd. En vice versa of onze tijd geloofwaardig is in het licht van de ethiek van Spinoza. De invalshoek hierbij is die van de hedendaagse kunst.

Zie voorlopig hier meer en straks op de nog online te brengen website www.spinozamanifestatie.nl

 

Reacties

De jongens en meisjes van Amsterdam die Spinoza zo propageren (op ludieke wijze)n zouden wel eens mogen bedenken dat Amsterdam in relatie tot Spinoza ook nog een andere SUPERSTER in huis had met zeker niet minder intellectuele potentie. Meester Francciscus van den Enden namelijk, die helaas nog nergens een standbeeld of monument kreeg. Weliswaar was hij niet in Amsterdam geboren, maar hij heeft in de 20 jaren dat hij er woonde o.a. via zijn Latijnse School een enorme vernieuwing van het denken, waaronder het politieke denken, teweeg gebracht, waaraan Spinoza grotelijks debet was.