Ook Spinoza tijdens het Festival filosofia in Modena

Wie nog geen vakantiebestemming heeft, kan eens deelname aan het zomerse Filosofie Festival in het Italiaanse Modena overwegen.

In Modena, Carpi en Sassuolo zullen van 17-19 september 2010 zo’n 200 evenementen (alle gratis), op 40 verschillende locaties, zoals openbare pleinen, kerken en hoven, worden aangeboden: lezingen, tentoonstellingen, voorstellingen, festivals, kinderspelen, filosofische diners etc.
Grote namen en nieuwe 'meesters' zullen acte de présence geven.

Dit jaar wordt het Filosofie Festival voor de 10e keer gehouden. Het zal zich deze keer richten op het thema 'geluk'. Prominente deskundigen zullen commentaar leveren op de teksten uit de geschiedenis van het westerse denken. Nagegaan zal worden welke conceptuele modellen relevant zijn voor het thema geluk, van Cicero tot Petrarca, van Machiavelli tot Montaigne, van Spinoza tot Leibniz, van Heidegger tot Jonas. Uiteraard ook Spinoza.

Ziet u zich zitten in de massa op zo’n plein?

Venerdì 17Settembre 2010

10.00

Etica di Baruch Spinoza  -  Piazzale Avanzini

Over geluk gesproken...  Ik moet eerlijk zeggen dat ik niet weet of ik hier gelukkig van zou worden.

Meer informatie hier
Foto’s van het Festival filosofia 2009

Programma festival filosofia

Reacties

Nee, Stan, ik zie mij niet zitten op zo"n plein in de brandende zon. Maar de Italianen hebben wel een indrukwekkend programma opgezet en cultureel buitgengewoon gediversifieerd en dat nog wel temidden van historische architectuur. De uitleg over Spinoza's opvatting over geluk is bij Emanuela Scribano in goede handen. Ik bezit enkele van haar boeken, waaronder ook het laatste: "Gids voor de lectuur van de Ethica". Interessant is dat zij daarin ook aandacht besteedt aan de grote invloed van Spinoza op Locke en Hume. Zoiets zou men hier ook kunnene doen op de dam in Amsterdam of de markt in Mikddelburg.