Op komst: van Jaron Beekes - De lens van Spinoza

Gehoord tijdens de Spinozaweek in Barchem, waarna ik de volgende informatie bijeenzocht:

Bij Oog en Blik/De Bezige Bij staat voor oktober 2011 gepland het boek van Jaron Beekes, De lens van Spinoza. Een beeldende biografie over Spinoza en een toegankelijke inleiding op zijn filosofie.

Op de website van Jaron Beekes staat te lezen: “Momenteel ben ik bezig aan een graphic novel over het leven en werk van Baruch de Spinoza, die in 2010 bij Oog en Blik/De Bezige Bij uitkomt.”
Het werd dus iets later.

De uitgever deelt in de najaarsprospectus 2011 mee:

De lens van Spinoza vertelt de veelbewogen geschiedenis van Nederlands grootste filosoof Spinoza (1632-1677) en geeft tegelijk een beeldende en toegankelijke inleiding op zijn werk. In de proloog zien we hoe Baruch de Spinoza verbannen wordt uit de joodse gemeenschap van Amsterdam. Het kan de jonge, veelbelovende koopman niet deren; hij gaat liever zijn eigen weg. Spinoza verlaat Amsterdam, in die tijd een wereldstad op het toppunt van zijn macht en welvaart, om een eigen filosofisch systeem te ontwikkelen: een radicaal, seculier antwoord op religie. Zijn pleidooi voor politieke en religieuze tolerantie leverde hem vooral vijanden op. Gehaat en bestreden bleef hij tot zijn dood vechten voor wat we nu als vanzelfsprekend ervaren: vrijheid van meningsuiting en godsdienst.

oktober 2011 | paperback, ca. 160 pag. | 17 x 24 cm | ca. € 17,50 | isbn 978 90 5492 332 9 | nur 363

Jaron Beekes (1982) studeerde Algemene Cultuurwetenschappen (vu), Illustratieve Vormgeving (hku) en Beeld & Taal (Gerrit Rietveld Academie). Hij maakt illustraties voor tijdschriften, posters, flyers etc. Daarnaast heeft hij een wekelijkse cartoon in Folia en werkt hij als freelance recensent voor o.a. het Nieuw Israëlitisch Weekblad, de Joodse Omroep en Metropolis M. Ook werkte hij mee aan het tv-programma Dwars door de Diaspora.

Zo te zien wordt het een lekker 'in ouderwetse stijl' getekend stripverhaal. Ben zeer benieuwd naar de inhoud.