Opening expositie Spinoza en Thorbecke bij Stroom in Den Haag uitgesteld

Hier zit Spinoza en staat Thorbecke in de komende expositie van Hans van Houwelingen "Until it stops resembling itself" bij Stroom in Den Haag.

Het standbeeld van Thorbecke, gemaakt door Ferdinand Leenhoff (onthuld in 1876) staat normaliter op het Thorbeckeplein in Amsterdam. Het standbeeld van Spinoza, gemaakt door Frédéric Hexamer (onthuld in 1880) staat gewoonlijk op de Paviljoensgracht in Den Haag. Nu zijn de monumenten van beiden die zo'n grote betekenis hadden voor onze democratie een keer in één ruimte bij elkaar gebracht. Thorbecke kijkt naar Spinoza van wie hij een tijd lang groot bewonderaar was.

                   Spinoza and Thorbecke at Stroom Den Haag
                                 [photo: Johan van Gemert]

De opening van deze tentoonstelling is uitgesteld tot 23 september (onder voorbehoud) [zie bij stroom.nl]

Zie de blogs van 31 aug. 2011: Amsterdams Thorbeckebeeld van sokkel gelicht, Haags Spinozabeeld volgt - en 1 sept. 2011: Ook 't Haagse Spinozabeeld op weg naar Stroom.

En zie vooral het begeleidende document over Hans van Houwelingen: Monuments, art and public Space [PDF]

Hans van Houwelingen is nogal bezig met kunst in de openbare ruimte en de relatie tussen in die openbare geplaatste kunst en het publiek, dat in het algemeen er toevallig en onbedoeld mee geconfronteerd wordt, slechts zelden met opzet voor de kunst komt. Door deze expositie zien we de hier geplaatste monumenten nu, misschien voor de eerste keer bewust. In ieder geval kunnen we er nu dichterbij komen dan ooit tevoren. Op een voetstuk geplaatst worden de beelden onbenaderbaar, in zekere zin zelfs ontoegankelijk. Nu bevinden ze zich plotseling op hetzelfde niveau als de kijker. Verder zijn er opnamen te zien van de twee voetstukken die van hun monument ontheemd zijn.

Toegevoegd

       
                [van Jegens & Tevens  dd 26-9-2011]