Paolo Nori schreef roman "Spinoza"

 

Toen ik in een tweet deze foto zag van een display van het boek Spinoza van Paolo Nori, herinnerde ik mij dat ik jaren geleden ervan gehoord had. Ik kon er echter geen blogje over vinden ook al had ik ooit gegevens over hem gezocht. Het documentje met de resultaten kon ik nog terugvinden en bleek van vijf jaar terug. Dan wordt de heruitgave van het boekje maar aanleiding er alsnog kort aandacht aan te geven, ook al zal het wel nooit in het Nederlands vertaald worden.

Paolo Nori is een Italiaanse literator, geboren in 1963 in Parma. Hij werkte na zijn afstuderen als accountant in Algerije, Irak en Frankrijk. Na zijn terugkeer in Italië studeerde hij Russische taal en letterkunde aan de Universiteit van Parma, waarna hij een poosje technische handleidingen uit het Russisch vertaalde. Hij woont en werkt tegenwoordig in Reno.  Van hem verschenen tegen de 35 boeken [cf. it.wikipedia] met in de meeste in de hoofdrol een humoristische anti-held genaamd Learco Ferrari die poogt tijd te vinden om z’n boeken te schrijven, terwijl om hem heen allerlei vreemde dingen gebeuren. [Cf.]

Nori’s derde boek, Spinoza, verscheen in 2000. Het vertelt over hoe Learco Ferrari begon met schrijven en hoe, toen hij aan zijn proefschrift over Spinoza begon in Rusland een revolutie uitbrak. Zo gebeurde er altijd wat. Hij leeft voortdurend op gespannen voet met het dagelijkse leven.

 

Covers  2000                            en                        2016  [cf. PDF]