Peter Sloterdijk over Spinoza

Peter Sloterdijk 30-10-2013; foto: Sandra AlonsoDaar dit het eerste is wat ik ooit ergens van Peter Sloterdijk over Spinoza las, neem ik die uitspraak hier op.

Zoals ik in een vorig blog meldde, ontving hij gisteravond in Santiago de Compostella de Spaanse Bento Spinoza Essayprijs. Bij die gelegenheid werd hij kort geïnterviewd door La Voz de Galicia. Hem werd o.a. gevraagd:

-¿Qué le parece que se reivindique a Bento Spinoza?

-Es un filósofo muy importante y actual. En París está de moda ser espinosista. Pero en su obra no está la solución a todos los problemas, como a veces se pretende. También se le relaciona con otros pensadores, como con Freud, aunque creo que este no conoció la obra de Spinoza.

- Wat denkt u over wat er van Bento Spinoza beweerd wordt?

Hij is een zeer belangrijke en actuele filosoof. In Parijs is het in de mode om Spinozist te zijn. Maar zijn werk is niet de oplossing voor alle problemen, zoals soms beweerd wordt. Dat geldt ook voor andere denkers, zoals Freud, maar ik denk dat die niet met het werk van Spinoza bekend was.

Dat wilde ik als chroniqueur  van Spinoza hier even archiveren. [Zie ook El Diario - El Correo Gallego - El Pais Cultura]

Reacties

Volgens mij is Sloterdijk een beetje doof (in diverse opzichten). Als Spinoza zo actueel is, zoals hij om opportuniteitsredenen nu beweert, had hij, de actualiteitsfilosoof bij uitstek, wel eens wat beter naar hem kunnen luisteren!