Petitie voor groepshuwelijk als (spinozistisch?) kunstproject

De Telegraaf en Het Parool en wellicht ook andere kranten hebben dit bericht:

Kunstenaar wil groepshuwelijk

AMSTERDAM - De kunstenaar Francisco Camacho wil eind september een petitie aan het parlement aanbieden die ervoor pleit het burgerhuwelijk open te stellen voor groepen. Het Groepshuwelijken Initiatief is onderdeel van de kunstmanifestatie My name is Spinoza.

Dat heeft een woordvoerder van Camacho maandagavond bekendgemaakt in het VPRO-programma De Avonden. Met de kunstmanifestatie, die plaatsvindt van mei tot en met september, wil een groep kunstenaars de vrijheidsgedachte van de filosoof Baruch Spinoza (1632-1677) verspreiden en onder de publieke aandacht brengen. Spinoza had een vragende en onderzoekende houding waarin het collectief van kunstenaars zich erg herkent.

''Een vrije burger moet in staat zijn om te kunnen beslissen met hoeveel mensen hij of zij het leven wil delen'', stelt Camacho. Hij hoopt met het project een discussie op gang te brengen over de wijze waarop de Nederlandse staat zorg draagt voor de vrijheid van zijn burgers.


Camacho wil via de website www.groepshuwelijken.nl meer dan 40.000 handtekeningen verzamelen. Hiermee kan hij via een burgerinitiatief een voorstel in de Tweede Kamer indienen om de wet op dit punt te veranderen. De afgelopen dagen hebben al een paar duizend mensen de petitie getekend. (ANP, Het Parool, De Telegraaf)

En ja hoor: petities.nl telt vandaag al 274 ondertekeningen. De eerste, die van de kunstenaar zelf, dateert al van 28-09-2008. Hij is er dus al een tijd geleden mee gestart. De publiciteit rond het Spinozakunstproject zal het een flinke push geven. Een van de ondertekenaars is een ander entertainmentproject

                       

Een kunstenaar met een serieus (?) 'politiek' issue is al enige tijd een trend in kunstenaarsland.

Wat je je bij dit 'kunst'project afvraagt is: zou de kunstenaar wel eens in de Ethica van Spinoza hebben gelezen? Het derde deel bijvoorbeeld over de passies?

En bij een zin als "de wijze waarop de Nederlandse staat zorg draagt voor de vrijheid van zijn burgers" vraag je je af: zou kunstenaar Francisco Camacho zich een beetje in Spinoza's vrijheidsbegrip verdiept hebben. Hier lijkt toch eerder het nogal libertinistische vrijheidsbegrip voor ogen te staan ('doen waar je zin in hebt').

Wordt Spinoza in Amsterdam gewoon gebruikt als vlag die elke lading kan dekken?

Op de website van de Spinozamanifestatie My Name Is Spinoza - waarmee men in Amsterdam wil "ontdekken of het gedachtegoed van deze invloedrijke filosoof, bijna 400 jaar na dato, nog standhoudt" - staat inderdaad het project omschreven en blijkt de Stichting Kunst en Openbare Ruimte met De Inkijk erbij betrokken te zijn.

Groepshuwelijken petitie
Francisco Camacho / SKOR - de Inkijk

 “Wij, bewoners van Nederland, constateren dat er geen sociale, economische, culturele en morele obstakels zijn voor groepshuwelijken, terwijl een vrije burger moet kunnen beslissen met hoeveel anderen zij of hij het leven wil delen, en verzoeken daarom de wetten die dit verhinderen te veranderen en het mogelijk te maken voor een groep burgers om onderling met elkaar te trouwen.” Kunstenaar Francisco Camacho zoekt naar manieren om zijn werk binnen officiële maatschappelijke kanalen te laten bestaan. Met de Petitie groepshuwelijken wil hij 40.000 handtekeningen verzamelen om het groepshuwelijk in Nederland via de Tweede Kamer wettelijk erkend te krijgen. Vanuit De Inkijk van SKOR organiseert hij gedurende de maanden mei en juni een aantal acties om handtekeningen te genereren, waaronder een massaal symbolisch groepshuwelijk, debatten en een ‘honeymoonquiz’. [zie hier]

Bekijk de afbeelding op ware grootteHier meer over Francisco Camacho

en Bekijk de afbeelding op ware groottehier Bekijk de afbeelding op ware grootte(als ik de juiste eruit plukte, want er zijn meer mensen met deze naam)

 

 

Enfin, dan ook maar meteen een link naar

  PolyAmory