Poging Spinoza’s filosofie in kaart te brengen...

Zo’n tien jaar geleden verscheen bij de Spaanse uitgever Editex in een ‘Colección de 19 Monografías de los filósofos más relevantes de todos los tiempos’ [Verzameling van 19 Monografieën over de belangrijkste filosofen van alle tijden] een boekje over Spinoza, geschreven door Francisco José González Sánchez [aanvankelijk stond het kennelijk fout op de cover: Fernando José González Sánchez, Spinoza. Editex, 2003, maar het moet dus Francisco zijn]. Het is nog steeds verkrijgbaar, ook als e-book.

Ik kwam het vandaag bij books.google tegen en heb een hele poos zitten kijken naar het schema dat erin aangeboden wordt. Ik neem het hier op...

... wellicht beleeft ook u, bezoeker van dit blog, er enig genoegen aan en vraagt u zich met mij af: waarom staat de conatus dáár in het schema? en de 'niveles del conocer' [niveaus van kennis] aan de kant van de extensión? en zijn de attributen eigenschappen die vanuit de verbeelding of de rede worden geattribueerd? en vooral: wat doet die 'comunidad politica' [staatsinrichting] op die plaats? Ik kan er van genieten om te proberen de gedachtengangen van de ontwerper van zo'n schema te achterhalen, maar ik kwam er niet achter - het bleef een onoplosbare puzzel. Fraai vind ik zo’n poging wel.