Publiek heeft het recht om weg te blijven
In “Arnon Grunberg in gesprek met Micha Wertheim” (vorige week in De Balie; zie op DeJaap.nl) waren de schrijver en de cabaretier het erover eens: “publiek heeft het recht om weg te lopen.” Je hebt uiteraard ook het recht om weg te blijven (resp. om iemands boeken niet te lezen) en zo helemaal niet tot iemands publiek te behoren. Dat laatste geldt voor mij – t.o.v. beiden.Alle vier tot nu toe door de ASK georganiseerde Spinozadagen in Amsterdam heb ik bijgewoond – behoorde ik tot het publiek. Maar de komende lustrumbijeenkomst zal ik ‘moeten’ missen: ze hebben er namelijk schrijver Arnon Grunberg voor uitgenodigd.
O, Arnon Yasha Yves Grunberg (1971) zal door velen vast een groot schrijver gevonden worden. Hij schijnt goed te verkopen, maar dat doen wel meer auteurs die ik niet hoef (Kluun, Robert Vuijsje). Laat men hem maar in z’n succes opstoten. Nadat ik in een heel vroeg stadium uit stukjes in de VPRO-gids zijn spottende, cynische gossip-houding heb leren kennen, nam ik mij voor niets, maar dan ook niets van hem te hoeven lezen. Dat goede voornemen heb ik zonder enige moeite weten vol te houden. Ik hoef hem niet en heb nooit een boek van hem gelezen. Mij is heerlijk onbekend wat ik wellicht mis.
Grunberg 2x over Spinoza
De Spinozadag 2012, de vijfde Spinozadag, vindt plaats op zondag 25 november 2012. De dag na de 380ste geboortedag van Spinoza. Sprekers: burgemeester Eberhard van der Laan, historicus Jonathan Israel en schrijver Arnon Grunberg [ASK]
En wat een timing! Grunbergs impresariaat heeft hem ook geboekt voor nog een ander lustrum. Tijdens het lustrum van de Tilburg School of Humanities (TSH) op woensdag 7 november 2012 zal Arnon Grunberg een lezing geven – Over Spinoza [zie hier]. Er zal vast wel publiek op af komen.
Misschien heeft hij ergens serieus over Spinoza geschreven? Dat zal ik dus niet weten. Op zijn weblog is niets van hem over Spinoza te vinden (één keer noemt hij de Ethica in zijn blog “ethics is abstract chitchat”). Als op dat blog de naam Spinoza voorbij komt is dat in reacties, niet van Grunberg.
En nu is hij uitgenodigd voor de Spinozadag – het zij zo. En daarom kies ik ervoor om dan ook de historicus Jonathan Israel maar te missen en alleen achteraf diens bijdrage te lezen. Het negeren van Grunberg is mij heilig.
* * *
Arnon Grunberg Agency
Op de dag dat ik dit schrijf wordt bekend gemaakt dat Arnon Grunberg een eigen agentschap voor het buitenland krijgt: de Arnon Grunberg Agency.
Zijn uitgeverijen Nijgh & Van Ditmar en Lebowski Publishers willen met het organiseren van activiteiten, zoals optredens op literaire festivals en regelen van interviews, Grunberg internationaal meer promoten en aldus de wereldwijde verkoop van vertaalrechten vergroten. Booming business.
Dit verschijnsel is van geen andere schrijver bekend. Uiteraard bewijst het feit dat vertalingen van zijn werk in meer dan 20 landen verschijnen niet mijn ongelijk. Ook valse messiassen hebben soms grote aanhang.
Reacties
Dat is nou betreurenswaardig, Stan, dat je op 25-11 niet naar Amsterdam gaat. Dan kun je ons bloglezers ook geen verslag uitbrengen van eventuele nieuwe gezichtspunten van mijn grote schrijver of anders: hoe hij maar wat aanrotzooit met Spinoza. Ik zou dat wel willen weten. En wie weet is Israel tot andere inzichten gekomen betreffende de relatie van zijn grote landgenoten tot Spinoza?
Wim Klever 05-07-2012 @ 16:41
Wim, wie bedoel je hier met 'jouw grote schrijver'? Arnon Grunberg? Ga dan zelf!
Stan Verdult 05-07-2012 @ 16:44
Ik maak gebruik van mijn recht om alle Spinoza-happenings te mijden, maar profiteerde wel vaak van jouw indrukken.
Wim Klever 05-07-2012 @ 16:53
Ik bekeek onlangs de video's van de 'lezingen' op de Spinozadag van de ASK en ik moet bekennen dat die inhoudelijk teleurstellend waren. Indien ik de aanzienlijke verplaatsing had gemaakt, dan zou ik me wel erg bekocht hebben gevoeld. Toen ik zag dat Jonathan Israel een van de sprekers was op de komende Spinozadag, begon ik weer te twijfelen. Ik had het genoegen hem tijdens een driedaags congres in Brussel te beleuisteren en ook een paar keer kort met hem van gedachten te wisselen; ik heb zowat alles van hem gelezen, dus... Ik ken Grunberg niet en heb niets van hem gelezen en ben dat ook niet van plan, niet omwille van Grunberg, maar omdat ik nu eenmaal vrijwel nooit fictie lees en al helemaal geen Nederlandstalige fictie of non-fictie. Na Stans grimmige oprispingen over Grunberg slaat de slinger van de twijfel weer door naar het niet-gaan. Ik ben ook een jaartje lid geweest van de Nederlandse vereniging Het Spinozahuis, maar voelde me niet aangetrokken tot hun aanbod. In Vlaanderen hebben we geen dergelijke vereniging. Ik voel een reële behoefte om met andere vrienden van Spinoza in contact te komen op een of andere manier. Voorlopig zal dat wellicht beperkt blijven tot Stans blog en de website van Rikus Koops. Maar het zou leuk zijn om gelijkgezinden te ontmoeten. Homini (enim) nihil homine utilius.
Karel D'huyvetters 06-07-2012 @ 13:53
Karel,
Je hebt nog alle tijd voor een definitief besluit en kunt uiteraard beter nog even afwachten wat het thema wordt van de Spinozadag. Want wel zijn de namen gevallen, maar het onderwerp werd nog niet genoemd. Dat wordt hopelijk een interessant thema en als dat je bevalt kun je toch om Jonathan Israel naar Amsterdam afreizen - zeker als je verder geen bezwaren tegen Grunberg hebt, zoals ik die lang geleden ontwikkelde. Misschien kun je dan vervolgens op jouw website wat over je ervaringen vertellen, waarnaar ik dan weer verwijs enzoverder - heeft Wim Klever ook iets.
Stan Verdult 06-07-2012 @ 20:34
Er stond toen ik dit blog maakte echt dat Grunbergs lustrumlezing in Tilburg als onderwerp zou hebben: "over Spinoza", maar inmiddels is het thema van de lezing gewijzigd in: "Het noodlot" - wat wel iets totaal anders is.
Nog niet alle sporen van het eerdere onderwerp zijn overigens weggewerkt, zoals te zien is op deze pagina:
http://www.tilburguniversity.edu/about-tilburg-university/schools/humanities/lustrum/registration/
Stan Verdult 07-09-2012 @ 16:00