Roy Greve maakte portretbeeld van Spinoza

De beeldhouwer Roy Greve legt zich toe op het maken van portretten - van ondernemers, bekende Nederlanders, maar ook van bekende historische figuren.

De Phoenix Foundation, die mede zijn belangen behartigt, plaatste gisteren de documentaire Verbeeld Verleden op YouTube. Daarin blijkt dat hij ook van Spinoza een portretbeeld maakte. De video gaat voornamelijk over zijn werk aan Rembrandt, Vincent van Gogh en prins Claus.
Op de website van de beeldhouwer, www.roygreve.nl/ is over het Spinozabeeld niets te vinden. Ik vind het leuk om dit expressieve beeld aan de verzameling beelden van Spinoza toe te voegen en ben benieuwd waar het nu te vinden is.

Videostill uit de YouTube-film, waarin dit beeld aan het begin even voorbij komt.

Still uit een video van RTV Drenthe van 9 december 2009, waarin we de sinds 2005 in Elp in Midden Drenthe wonende Roy Greve in zijn atelier aan het werk zien.

   

 

Aanvulling 15 jan. 2010 

Het is duidelijk dat het uitgangspunt voor zijn portretkop het zgn. Opera-portret geweest is, de kopergravure die rond 1680 gemaakt is door een onbekende graveur en die als de meest gelijkende afbeelding wordt beschouwd. [Zie dit blog over Spinoza's meest betrouwbare beeltenis]

Naar Roy Greve meedeelde betrof het geen opdracht, maar vervaardigde hij het uit eigen behoefte. Hij is nu met een nieuwe, wat grotere, uitvoering bezig. Hoe groot de nieuwe portretkop wordt is nu nog niet helemaal duidelijk. Zijn plan is om hiervan bronzen afgietsels te laten maken.

Reacties

Dit is werkelijk een grootmeesterlijke uitbeelding van Spinoza's sterke, onafhankelijke, kritische natuur. Hij staat er als een keizer van de geest. Roy, gefeliciteerd. Ik zou dit beeld willen bezitten, maar kan het natuurlijk niet betalen.