Scheiding van godsdienst en voetbal

De FIFA verbood voor dit wereldkampioenschap voetbal alle religieuze uitingen op het veld. Wie die regel overtreedt, kan een boete krijgen of zelfs worden geschorst.

Toch zie je veel spelers het veld betreden, de grond aanraken en zich bekruisen - of de handen ten hemel heffen na het 'verdienen' van een strafschop, zoals tijdens Brazilië - Kroatië vorige week donderdag [3-1] aanvaller Fred van de scheidsrechter een omstreden strafschop meekreeg en hij zijn armen in de lucht stak en omhoog keek, richting de hemel. Ook Memphis Depay, die gisteren bij Australië - Nederland [2 - 3] z'n droomdebut op dit WK had met een assist en zijn eerste goal, ging daarna op de knieën en hief z'n armen ten hemel. Maar het was dan ook de match winning goal (wat hij op dat moment nog niet wist, maar voor bad wellicht)! Trouw had dit moment vanmorgen op de voorpagina [hier een still uit een samenvatting van de NOS].

 

De hemel krijgt het maar druk, maar de FIFA treedt hier toch niet tegen op, meen ik. Je hoort er althans niets over. Men zal beseffen dat mensen onverbeterlijk bijgelovig zijn (men noemt het godsdienstig) en dat dit met een simpel verbod niet te onderdrukken is.

Maar de aloude oranje Nederlandse Leeuw met opdruk "God zij met ons" heb ik, geloof ik, nog niet gezien.