Schilderijen van Spinoza en enige Spinozisten

Toen de deelnemers aan de Spinoza-week op 26 juli 2010 het ISvW-conferentiehotel in Leusden betraden, was het eerste wat hen in de ruime lounge opviel: een rij op driepoten opgestelde schilderijen van enige bekende Spinozisten bij, uiteraard apart opgesteld, een schilderij van Spinoza. Alle geschilderd door Kees Bruijnes uit Kapelle die al heel lang met Spinoza bezig is én tevens al lang blijkt te schilderen.

Hij vertelde me dat hij voor dit schilderij vanaf een trapleer een schets en foto van het Spinozabeeld van Frédéric Hexamer aan de  Paviljoensgracht maakte. Ook had hij er studie voor gemaakt van 17e eeuwse manieren van kleden. Hiermee kunnen we een nieuw beeld toevoegen aan de verzameling beelden van Spinoza.
Kees gaf me advies over hoe en bij welke lichtval het best een foto van een ingelijst schilderij te maken. Ik heb het meermalen geprobeerd en vind deze de meest geslaagde. [Door op de afbeeldingen te klikken, verschijnen vergrotingen.]

 

Vlnr: dr. Miriam van Reijen, filosofe, Spinozadeskundige en bestuurslid van de Ver. Het Spionozahuis, dr. Nanne M.A. Bloksma, medisch bioloog  en Spinozist, Klaas E. Meijer, organisatie-adviseur en Spinozist, Tinneke Beeckman, wetenschappelijk coördinator van het Centrum voor de Studie van de Verlichting en het Hedendaags Humanisme te Brussel en Spinozist.

Vlnr Klaas E. Meijer, Tinneke Beeckman en emeritus prof. dr. Herman De Dijn op zijn geliefde terras in Leuven.
Klaas Meijer is vanwege zijn marxistische interesse tussen de Amsterdamse beelden van de Dokwerker en Spinoza geplaatst. Kees is duiselijk een componerend schilder.

Prof. dr. Wiep van Bunge, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam en voorzitter van de Vereniging Het Spinozahuis.
[Op deze foto heb ik niet zo m'n best gedaan als op de foto van het schilderij van Spinoza]