Scholengroep Spinoza in Voorburg - Spinoza Lyceum in Amsterdam

Voor de reekst ´instanties die de naam van Spinoza dragen´, werd het tijd om het Amsterdamse Spinoza Lyceum en de Scholengroep Spinoza in Voorburg een kort signalementje te geven op dit weblog.

Eerst de Scholengroep Spinoza, gevestigd in Voorburg.

Tien scholen besloten in 2002 om onder één bestuur verder te gaan: de Dalton Voorburg, François Vatelschool, Het Huygenslyceum, College Het loo, Gymnasium Novum, Sint-Maartenscollege, 's-Gravendreef College, STIP Veurs Lyceum en Veurs Voorburg . Daardoor zijn deze scholen partner van elkaar geworden in plaats van concurrent. Dat zorgt ervoor, dat onderwijsgeld efficiënter kan worden ingezet. Waar nodig kunnen krachten worden gebundeld. Elke school blijft haar eigen identiteit houden, zodat er vele keuzemogelijkheden zijn voor de leerlingen en ouders. Samen bieden zij alle vormen van onderwijs: VMBO
(met LWOO), HAVO, Atheneum en Gymnasium.

 

Wie eens rondsnuffelt op de website ziet dat zeer vaak de naam Spinoza valt, waarbij het dan steeds over dit scholenverband gaat. Ik heb nergens iets over Benedictus de Spinoza aangetroffen en heb er niet kunnen zien waarom eigenlijk de naam Spinoza was aangenomen. Behalve de naam en zijn handtekening in het logo, is er geen enkele verwijzing naar Spinoza te vinden.

Spinoza Lyceum 

Anders is dat bij het Spinoza Lyceum, een Daltonschool in Amsterdam. Het heeft informatie over Spinoza op de website, er staat het beeld, in 1960 gemaakt door beeldhouwer Hildo Krop; en er is een relatie met de Vereniging Het Spinozahuis dat daar jaarlijks z'n voorjaarsstudiebijeenkomsten heeft. Ook las ik ergens dat door dr. Henri Krop voor het VWO-onderwijs van het Spinoza Lyceum lesbrieven over Spinoza heeft gemaakt.

                                   Uit de schoolgids '08-'09

Op de website is een PDF van de NRC-special in 2007 over Spinoza geplaatst. Aan al die dingen merk je dat het dragen van de naam van Spinoza voor die school iets betekent. Een school verder met veel kunst en cultuur in z'n programma's.

Vorig jaar februari werd gestart met de bouw van een nieuwe vleugel en inmiddels is begonnen met de renovatie van aula, theater, de leerlingenkantine en alle ruimten hierom heen. In jan. hoopt men gereed te zijn en over een geheel nieuw/vernieuwd gebouw te beschikken.