"Spijt is verstand dat te laat komt" (Badr Hari)

De Volkskrant bracht vanmorgen deze uitspraak van Kickbokser Badr Hari, die m.i. zó in de Ethica kan worden opgenomen. Op de laatste bijeenkomst van de Spinoza-zomerweek in Barchem heb ik even de microfoon genomen om deze uitspraak te citeren.

Spinoza zegt in stelling 4/54 “Berouw is geen deugd en ontstaat niet uit de rede, maar hij die berouw heeft, is dubbel zo ongelukkig met andere woorden zwak.”
Eerder, in 3/Def.Aff. 27, schreef hij: “Berouw is de droefheid samen met de idee van een handeling die, naar onze mening, op grond van een vrij wilsbesluit is gedaan."
Ook in 3/30s zei hij iets over berouw en in 3/51s eveneens: “berouw is de droefheid samen met de idee van zichzelf als oorzaak.”

Ik denk dat ook Spinoza zou toegeven dat Badr Hari vanuit zijn ervaringen hetzelfde iets fraaier heeft gezegd.

De Marokkaans-Nederlandse Kickbokser Badr Hari (1984) heeft een en ander aan ervaringen opgedaan. Hij schijnt nog niet goed in de smiezen te hebben dat je kickboksen alleen in de ring doet en niet daarbuiten. Badr Hari wordt verdacht van “poging tot doodslag in vereniging, dan wel zware mishandeling en openlijke geweldpleging”. Donderdag heeft de politie Hari verhoord, waarna de rechter-commissaris in Amsterdam vandaag bepaalde dat hij de komende twee weken blijft vastzitten met beperkingen wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat en niet met zijn vriendin Estelle Cruijff.
Hij zou betrokken zijn geweest bij de ernstige mishandeling van zakenman Koen Everink in de Arena. Everink raakte zwaargewond. Eerder vandaag werd bekend dat Estelle Cruijff is opgeroepen als getuige in de zaak.
Vorig jaar zou Hari Jeroen van den Berg, mede-eigenaar van de Amsterdamse Club Air, hebben geslagen en geschopt. Van den Berg, die schade aan zijn gebit opliep, deed zijn aangifte pas na de mishandeling van Everink.

In zijn voorarrest weet hij dat zijn eventuele ‘spijt' 'verstand is dat te laat komt.’

                                                  * * *

Aanvulling 25 februari 2014

Zie op dit blog hoe iemand er meteen diezelfde dag van de uitspraak een tegeltjeswijsheid maakte.

Zie ook hier [spreuk 776] 

Ook: "Berouw is verstand dat te laat komt" [cf.]
Beide laatste ongedateerd.

Je komt de uitspraak ook tegen van ver voor Hari hem gebruikte, b.v. hier 16 november 2010, of hier op 16 april 2011  en hier op 20 febr. 2012. Ik krijg de indruk dat het eerder een staande (mogelijk Marokkaanse) uitdrukking is dan een vondst van Badr Hari. Enfin, voor mij was het wijze gezegde toen nieuw.