Spinoza aanhalen (als het zo uitkomt)

“Onlangs klaagde kandididaat-statenlid Vicky Maeijer van de PVV dat er een einde moest komen aan de groei van het aantal moskeeën – om te beginnen in Zuid-Holland. Da’s makkelijk gezegd en nog uitvoerbaar ook. De moskee heeft zijn beste tijd gehad. Er zijn er in ons land zo’n 450. Een behoorlijk aantal, voor 800.000 moslims (5 procent van de bevolking), zeker als je dat vergelijkt met de 650 functionerende christelijke kerken. Maar je moet bedenken dat het in veel gevallen om verbouwde rijtjeshuisjes gaat, terwijl christenen vaak nog de beschikking hebben over enorme, kille baksteenkolossen waar veel meer gelovige in kunnen (en dus nooit buiten op straat hoeven bidden).

Het aantal moskeeën zal de komende jaren te veel blijken te zijn: het percentage moslims is al jaren stabiel in ons land (de instroom stelt niks voor; de tijd van de grote gezinnen is voorbij), en daar komt bij dat steeds minder moslims naar de moskee gaan. Tien jaar geleden ging nog de helft minstens een keer per maand naar de moskee, nu is dat 35 procent. Nog eens tien jaar, en de Nederlandse moslims zijn al net zo lauw gelovig als de protestanten en katholieken, waarvan momenteel een procent of vijftien nog regelmatig in de kerk komt.”

Dat schrijft Marcel Hulspas vandaag in De Pers waarin hij zich druk maakt om een oproep van de Vereniging Bijbel & Onderwijs om verderfelijke (dus zo ongeveer alle) kinderboeken te verbieden. Hij citeert Anne Nijburg, woordvoeder van die Vereniging en tevens Christen-Unie raadslid in Nieuw Leusen: ‘als we deze kinderboeken toelaten dan moeten we ook pedofilie toestaan.’

Hulspas maakt zich druk en roept Spinoza aan om de staat te laten ingrijpen tegen deze club: “De Staat moet ingrijpen (aldus Spinoza) wanneer dwepers het staatsbelang schaden.”

Dat zijn drie zware onderwerpen tegelijk in één column, samengevat in de titel: Christenhonden, pedofielen en de laatste moskeeën...

Teveel eigenlijk voor een blog - die hier dan ook maar stopt. Maar ter toelichting waarom zo uitvoerig over moskeeën in Nederland werd geciteerd: misschien wordt zo "Spinoza en de Islam" nog een serie.

Reacties

Beste Stan,

Ik vraag me af of de vergelijking van het aantal kerken en moskeeën wel klopt. Vergelijk je nu niet het aantal moskeegebouwen met het aantal kerken in de zin van kerkelijke organisaties en denominaties? Zie ook:

http://www.raadvankerken.nl/pagina/280/648_kerken

Dat 'de' christenen lauw-gelovig zijn, geldt misschien voor een grote groep, maar zeker niet voor iedereen. In bijvoorbeeld Barneveld zijn pas twee enorme kerken gebouwd voor duizenden enthousiaste gelovigen. En er zijn jeugdorganisaties die wekelijks een sporthal nodig hebben.

Beste Kees,
Het is niet mijn vergelijking - ik citeerde Marcel Hulspas in De Pers en heb geen poging gedaan zijn beweringen te verifiëren. Ik kon wel waarderen dat hij een nuchtere, tolerante houding aannam.