Spinoza-cigaren

Freud heeft toegegeven: "soms is een cigaar gewoon een cigaar." Maar behalve dat een cigaar in droom of verhaal voor Freudianen dikwijls staat voor iets anders: je hebt ook enigszins ongewone cigaren.

Ik kreeg een aardige e-mail van een zekere Eric Sampson met bijgevoegd dit plaatje van een cigarenmerk. We weten dat Spinoza best wel graag een biertje dronk en een pijpje rookte - dus waarom geen cigaar aan hem gewijd?

Eerst durfde ik de mail met aangekondigd attachment niet te openen; ik open uit veiligheidsoverwegingen mails van mij onbekenden niet, maar nu had ik toch het gevoel dat er iets bijzonders achter zat en ik waagde het erop - gelukkig maar.
Tot mijn genoegen kreeg ik zomaar een bijdrage voor dit weblog. Eric Sampson schrijft:

The attached image is of a cigar label. It is a lithographic print. The text at the bottom says that the title and design is owned by H.F. Kohler. The label pictured is an outer, a small label designed for the outside of the cigar box. There is also an inner, a larger label for the inside of the lid of a cigar box, of this title in existence. I couldn't find any info about the history of this particular title on the internet.

Langs deze weg zeg ik Eric Sampson mijn hartelijke dank.

Ook in Nederland (cigarenmakersland) is het merk Spinoza uitgebracht, getuige het volgende:

Sigarenfabriek van de Gebroeders Majoor in Beverwijk, opgericht in 1856, deponeerde in 1912 het merk Spinoza (onder nummer 29781). De belangrijkste merken waren toch wel Johan van Oldenbarnevelt en Binnenhof, maar dat ook het merk Spinoza is uitgebracht, blijkt uit de volgende informatie: op 13 oktober 1917 opende de heer Buitenhuis aan de Zeestraat, hoek Baanstraat in Beverwijk zijn kapsalon en winkel met de volgende merken van de Gebroeders Majoor Ako 3 ½ ct, Hendrik Ibsen 4 ct en Spinoza 5 ct.
Terecht stond Spinoza als duurste genoteerd (net als hij later op het briefje van 1000 gulden zou prijken). Een afbeelding kon ik niet vinden. [Van hier en hier]

        

George Eliot die in 1854 Spinoza's Ethica vertaalde schreef in haar dagboek dat Carlyle tijdens een reis door Duitsland om van onderwerp te veranderen ineens zei: "Meine Herren, kennen Sie die Anekdote von dem Manne, der die Sonne lästerte weil sie ihn seine Cigarre nicht anstecken liess?"
Het zou daarbij best om een Spinozacigaar gegaan kunnen zijn.