Spinoza dachte freimaurerisch, Freimaurer denken spinozaisch (?)

Volgende week, tijdens de Spinozacursus die door de Vereniging Het Spinozahuis wordt georganiseerd, is voor dinsdag 28 juli 2009 een avondlezing door dr. Ton de Kok voorzien over: De vrijmetselarij in het licht van Spinoza.

Hoe komt men erop.

Ton de Kok, is vrijmetselaar, godsdienstdocent en lid van de Amsterdamse Spinozakring. September vorig jaar gaf hij in De Rode Hoed in Amsterdam al eens een lezing op de Landelijke Studiedag Maçonnieke Stichting Ritus & Tempelbouw over: sporen van Spinoza’s gedachtegoed in de Vrijmetselarij. [Vragen waren: Heeft Spinoza inderdaad een theoretisch fundament geleverd voor een aantal essentiële elementen van de maçonnieke praktijk? Heeft hij echt een boodschap voor hedendaagse vrijmetselaren? Of denken we dat alleen maar omdat Spinoza nu eenmaal een ‘hot item’ is en ‘voor ieder wat wils’ te bieden lijkt te hebben?]

 

Hoewel het onderwerp me volstrekt niet interesseert, ben ik toch alvast maar even wat gaan rondgoogelen. En als ik dan het uitgebreide lemma vrijmetselarij op wiki zie, word ik al beroerd. Zou er iemand zijn die zulke teksten tot zich neemt?

Blijkbaar is er al een oude connectie tussen vrijmetselarij en Spinozisme. Bij Siebe Thissen is te lezen dat in de 19e eeuw in de vrijmetselarij de filosofie van Spinoza een grote rol speelde. De vrijmetselaar en dichter-wijsgeer Johannes Kinker was een bewonderaar van Spinoza. Ja, dat kan men uiteraard niemand verbieden. Maar moet men dan meteen ook Spinoza de vrijmetselarij binnentrekken?

Peter Stiegnitz, Gott ohne Kirche: Religion und Freimaurerei, Edition va bene, 2003, [zie op books.google.com] weet het op blz 97:

Spinoza dachte freimaurerisch, Freimaurer denken spinozaisch.

Zo, dat weten we alvast...
De God van Spinoza is maar zo te zien als de Opperbouwmeester van het Heelal?

Dat spinozaïsch vind ik overigens wel een fraaie vondst. Ga ik op dit weblog misschien ook wel eens gebruiken. Prozaïsch, judaïsch, spinozaïsch.

Reacties

Als ik het goed heb begrepen gaat de maconnerie uit van het volgende: een leerling werkt aan zichzelf (ken u zelve), een gezel werkt samen met de ander, een meester werkt aan de relatie tot god. Dit laatste item van lichaam en geest staat helemaal niet zo ver af van Spinoza's derde vorm van weten! Dhr Verdult werkt hard aan deze site en daarvoor chapeau bas! Hij mag uiteraard ook een mening hebben (heel goed), maar waarom dat dedaine dat arrogante als hij een ander zijn opvattingen niet direct snapt!

Dat dedainisme van Herman Groenewegen staat me niet aan. Is het om maar lekker neerbuigend te kunnen doen, dat hij zich achter een pseudoniem verschuilt? Ik vermag niet in te zien wat er arrogant is aan het hebben van een mening, het stellen van een kritische vragen of het laten zien dat je iets niet lust (in mijn geval hier: vrijmetselarij).
"Hij mag uiteraard ook een mening hebben (heel goed)...".
Dank, dank - ik buig buitengewoon diep!
Hoe ik achter zijn identiteit kwam? De reactie op http://huisaandeamstel.mygb.nl/ van Herman Groenewegen, vermeldt hetzelfde IP-adres als dat van de reacties van greenways op dit weblog, zoals ik in de krochten ervan kan nazien.
Door zijn almaar smalende reacties, voel ik mij gerechtigd zijn sluier op te lichten - voor wie ene Herman Groenewegen kennen.