Spinoza gaat weer te Paard

Aanstaande dinsdag 16 maart begint een nieuwe reeks Spinoza-avonden in het Paard van Troje te Den Haag.

NWO organiseert samen met Paard van Troje, NRC Next en het Rathenau Instituut op de derde dinsdag van de maand Spinoza te Paard. Onder het motto Ongehoorde Kennis verkennen winnaars van de NWO-Spinozapremie in het Haagse poppodium Paard van Troje de grenzen van de wetenschap. Tijdens de avonden laten wetenschappelijke toppers de fascinerende kanten van hun vakgebied zien. Het publiek speelt hierbij een belangrijke rol, want voor discussie en prangende vragen is alle ruimte.

16 maart 2010: Geboorte van sterren en planeten - Ewine van Dishoeck
Hoe ontstaan sterren en planeten? En hoe wordt bepaald of nieuwe sterren al dan niet lijken op onze zon? Ewine van Dishoeck neemt ons mee naar de ijskoude en ijle wolken tussen de sterren in onze Melkweg, waar nieuwe sterren en planeten op dit moment worden geboren. Welke moleculen treffen we aan in de ruimte? Hoe kunnen we die überhaupt zien? En hoe waarschijnlijk is het dat die organische verbindingen uiteindelijk op een andere planeet kunnen komen en de basis vormen voor buitenaards leven?

Ewine van Dishoeck is hoogleraar Moleculaire Astrofysica aan de Universiteit Leiden. In 2000 kreeg zij van NWO de Spinozapremie. Van Dishoeck werkte aan de universiteiten van Harvard en Princeton en is sinds 1995 hoogleraar in Leiden.

Locatie: Paard van Troje, Prinsegracht 12, Den Haag, www.paard.nl

Het nieuwe seizoen van Spinoza te Paard loopt van maart tot en met juni 2010. 
Programma:

16 maart 2010:  Ewine van Dishoeck over Geboorte van sterren en planeten
20 april 2010:  Hans Oerlemans over Zin en onzin van klimaatvoorspellingen
18 mei 2010: Marcel Dicke over Het nut van insecten
15 juni 2010 Frits Rosendaal over Geneeskunde