Spinoza-illustratie van Michael Szyksznian

Zelden heeft het me meer moeite gekost om de herkomst te achterhalen van een Spinoza-afbeelding die Google bij mijn regelmatige speuren aanbood.

Daar ik de afbeelding wel ´sprekend´ vond, achtte ik het de moeite waard om te achterhalen wie hem gemaakt had. Ik zal niet alle wegen beschrijven die ik bewandelde om uiteindelijk op de juiste plek uit te komen.

De tekening blijkt gemaakt te zijn door de Pool Michael Szyksznian, geboren in 1983, cartoonist, illustrator, en filosoof zoals hij zichzelf noemt. De auteur maakt Comics voor de Amerikaanse uitgever Bluewater en grafisch werk voor Kozaczek.pl. Hij gebruikt de schuilnaam Bullsik en heeft onder die naam twitter- en facebook-accounts en zijn website.

Daarop blijkt op deze pagina dat de Spinoza-tekening thuishoort in "A series of portraits of writers for a ‚famous quotes’ website project." Dat blijk www.cytaty.info te zijn, maar daarop is de illustratie op de pagina van onze filosoof nog niet te vinden. Men zal nog bezig zijn de 132 illustraties in te brengen. 

Toch iets over dat zoekwerk. Als Google met een afbeelding komt, kun je twee links aanklikken: de link naar de pagina waarop hij te vinden zou zijn, liet niets zien, hoezeer ik daar de omgeving ook bleef afstruinen, de link naar de afbeelding zelf bleek naar een heel andere site te wijzen. Daar kon ik méér ontdekken.