Spinoza-illustratie van Richard Lindner (1901 - 1978)

Richard Lindner werd geboren in Hamburg. Z'n moeder was Amerikaanse, geboren uit Duitse ouder. In 1905 trok het gezin naar Nürnberg waar Richard de Kunstgewerbeschule bezocht. Van 1924 tot 1927 verbleef hij in München, waar hij de Kunstakademie deed. In 1928 werd hij directeur van een publiciteitsbedrijf in München. In 1933 ontweek hij naar Parijs, waar hij politiek actief werd en als commercieel kunstenaar z'n geld verdiende. Toen in 1939 de oorlog uitbrak werd hij geïnterneerd, waarna hij in het Franse leger diende. In 1941 trok hij naar de VS waar hij in New York City als illustrator van boeken en tijdschriften aan de kost kwam. In 1948 werd hij Amerikaans staatsburger. Vanaf 1952 gaf hij les aan het Pratt Institute in Brooklyn en vanaf 1967 aan de Yale University School of Art and Architecture in New Haven. In 1965 werd hij gasthoogleraar aan de Akademie für Bildende Künste in Hamburg. In 60-iger jaren was zijn kleurrijke figuratieve kunst populair [zie onder een impressie van google-images], maar hij behoorde niet echt tot de popart-wereld.

In 1956 maakte hij dit olieverf op canvas schilderij voor de serie "Great Ideas of Western Man" van de Container Corporation of America. Op het affiche dat ervan gemaakt werd kwam te staan: “The man who is guided by reason is more free in a state, where he lives under a general system of law, than in solitude, where he is independent.” — Benedict Spinoza, Ethics, 1677 [66.4 x 45.8 cm] 


Het origineel wordt bewaard in het Smithsonian American Art Museum, dat het als gift van de Container Corporation of America ontving.

 Het affiche

Enige afbeeldingen zoals google.images ze aanreikt

 

Cf. wikipedia  - worthpedia  -  americanart - affiche op Amazon