Spinoza in de ISVW

Vandaag ontving ik het cursuskrantje van de ISVW. In aansluiting op het vorige blog geef ik hier even aan welke cursussen erin staan aangekondigd waarin Spinoza een rol speelt [Cf. ISVW]

De ethiek van blijmoedigheid van Spinoza
Zaterdag 8 en zondag 9 maart 2014. Docent: Jan Flameling

Spinoza is een vroege vertegenwoordiger van de radicale Verlichting en zijn Ethica is een pleidooi voor democratie, scheiding van kerk en staat en vrijheid van denken. Onze aard, lichaam en geest bepalen voor een deel wat wij als het Goede zien. Een cursusweekeinde over de ethiek van Spinoza.

Verdieping van de radicale filosofische manier van werken aan problematische emoties
Zondag 6 april 2014. Docent: dr. Miriam van Reijen

De stoïcijnse filosofie, hier via de radicale filosofie over de passies van de ‘filosoof onder de filosofen’ Spinoza, staat centraal tijdens deze cursusdag. Zijn metafysica blijkt verregaande en ingrijpende consequenties te hebben voor de praktijk van alledag. Dit wordt geïllustreerd aan de hand van korte teksten van Spinoza zelf uit de Ethica en aan de hand van secundaire hedendaagse literatuur. Tevens komt in deze bijeenkomst een meer diepgaande vergelijking van de filosofische methode met de Rational Emotive Therapy (aan de hand van psycholoog Gidia Jacobs) aan de orde. In het middagprogramma worden eigen voorbeelden en situaties onder de loep genomen in oefeningen in drietallen.

Spinoza in bedrijf, van passief naar actief.
Zaterdag 21 en zondag 22 juni 2014. Docent Dr. Miriam van Reijen

In deze bijeenkomst gaat het om een modern thema, namelijk het onderscheid tussen extern en intern gemotiveerd zijn. Maar de 17e eeuwse filosoof Spinoza blijkt bij uitstek te lezen en te gebruiken is als een eigentijdse motivatietheorie. Hij onderscheidt het – voornamelijk door emoties gestuurde -‘passieve’ handelen (lijden) van het – door rede en inzicht ingegeven – ‘actieve’ handelen (leiden).

O, en dan is er eind van dit jaar nog

Wat mag ik hopen?
Vrijdag 27 t/m maandag 30 december 2013 o.l.v. Miriam van Reijen
 

____________

Kijk nog eens goed naar de omschrijving van de cursus die door Jan Flameling gegeven wordt.

Hoezo is Spinoza's Ethica "een pleidooi voor democratie, scheiding van kerk en staat en vrijheid van denken." Je zou je toch bijna alleen al inschrijven om mee te maken hoe de docent dit aan de Ethica gaat ontlenen. Maar je doet dat niet - het is een vergissing. Een dubbele want `scheiding van kerk en staat" staat Spinoza niet voor. Daarover is het al erg veel gegaan op dit weblog.

Stan Verdult