Spinoza in een dag. Excursie deel 3. Rijnsburg

Na het bezoek aan de oude joodse begraafplaats in Ouderkerk a/d Amstel (zie vorige blog) volgden we Spinoza in zijn voetsporen naar Rijsnburg. Om twee redenen is overigens de aanduiding 'voetsporen' niet geheel terecht. Spinoza trok er waarschijnlijk per trekschuit heen en wij deden het met de auto.

 Kees Bruijnes schrijft:

Spinoza en Einstein

Zonder verdere stops rijden we naar Rijnsburg, ten westen van Leiden en betreden het Spinozahuisje. We worden welkom geheten door de secretaris van de Spinozavereniging himself, Theo van der Werf . Hij laat ons het huisje zien van binnen en van buiten. Omdat het huisje volop in restauratie ligt worden er allerlei verborgen ruimten en luikjes en deuren zichtbaar. Ook toont Theo ons het gastenboek met daarin de namen van David ben Goerion, Albert Einstein en nog vele anderen. Als men ergens in Nederland nog iets kan voelen van de sfeer van de Filosoof en van de sfeer waarin ie zijn gedachten moet hebben uitgewerkt en op schrift gesteld, dan is het wel in dit kleine sympathieke huisje.

Kees Bruijnes

 

 

 

 

 

De buste van Spinoza in de tuin, gemaakt door Oswald Wenckebach (1895 - 1962)

We kregen het oude gastenboek te zien dat na precies 100 jaar helemaal vol stond met handtekeningen en notities.

 

 

 

Hieronder is bovenaan de handtekening te zien die Albert Einstein in 1920 plaatste.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De wipdraaibank die in dit kamertje geplaatst zal blijven, ook al is duidelijk dat Spinoza hiermee niet gewerkt heeft. Hij sleep en polijste zijn lensjes met de hand, waarschijnlijk met behulp van een klein handdraaibankje.

Reacties

De Heren Efrat en Th. van der Werf,

Grote dank voor uw belangeloze bijdrage aan een kleine, maar intensieve pelgrimstocht naar scherfjes Spinoza.
Uw inzet ontroert me. H. de Zwaan.