Spinoza [In Exile], muziektheatervoorstelling

Vanaf 3 februari wordt door WEDERZIJDS samen met  HUIS AAN DE AMSTEL een voorstelling gebracht Spinoza [In Exile] die in diverse theaters in Nederland te zien zal zijn. Zie hier méér informatie, o.a. de speellijst; daar is onder meer te lezen:

[foto Arjan Benning, van hier]

In deze actuele muziektheatervoorstelling voor iedereen vanaf 16 jaar, wordt het gevecht getoond dat de jonge Spinoza voert met zijn omgeving en met zichzelf. SPINOZA [In Exile] is een muzikale collage met fado's over de durf om te twijfelen aan wat iedereen als waarheid ziet.
Eerdere werktitels waren: SPINOZA Zonder ruzie geen vrijheid, en
Spinoza (16 +).

Iedereen moet anderhalve meter uit zijn buurt blijven. Niemand mag lezen wat hij geschreven heeft. En het is verboden met hem te praten. Filosoof en schrijver Baruch de Spinoza is pas 23 jaar oud als de banvloek over hem wordt uitgesproken. Maar de tweede generatie asielzoeker van Joods-Portugese ouders laat zich niet gevangen zetten in het niemandsland tussen twee culturen.

Op YouTube werd een promo geplaatst.

 

Mooie samenvatting (juist voor wie wél weet heeft van hoe Spinoza over profeten dacht en schreef):

           De natuur is de enige god en Spinoza is haar profeet

[Aanvulling] Toen dit stukje voor het eerste nummer van Filosofie Magazine van 2009 werd gemaakt - het viel 22 januari in de bus - was de titel waarmee het stuk de boer op gaat, kennelijk nog niet bekend.