Spinoza in "Reyers Laat"
Spinoza lijkt meer en meer deel uit te maken van het dagelijkse gesprek. Marcel Leduc attendeerde mij op het Vlaamse tv-programma "Reyers Laat" van gisterenavond. In het gespreksonderdeel "Wouter Deprez heeft "keuzestress"," waarbij ook Etienne Vermeersch aan tafel zat, ging het zomaar ineens ook over Spinoza. Cabaretier Wouter Deprez begon - wijzend naar Vermeersch. Hier te zien.
Reacties
Vermeersch -professor Vermeersch- meende de kijkers als volgt Spinoza's filosofie te moeten toelichten: "God is de rede". Dan heb ik liever dat er over Spinoza gezwegen wordt op de televisie.
Mark Behets 01-10-2013 @ 21:17
Helemaal akkoord met wat Mark schrijft! En verder zegt prof Vermeersch nog dat redelijk leven volgens Spinoza gelijk is 'aan doelen stellen in het leven en je de vraag stellen of dat behoorlijke doelen zijn enz. blablabla'.
Het doet me meer denken aan een of andere motivatietraining. Tja..gelukkig is de professor op emeritaat..
Toon Desmarets 01-10-2013 @ 23:07
Mark en Toon, jullie hebben allebei gelijk. Die onzin "God is rede" en dat "doelen stellen" als vorm van redelijk leven, waren mij ook als merkwaardig opgevallen, maar ik hield mijn commentaar achter daar het me er alleen omging erop te wijzen dat in zo'n "late show" zomaar Spinoza langs kwam. Ook zulke zaken moeten door de chroniqueur van Spinoza worden vastgelegd.
Stan Verdult 02-10-2013 @ 00:30
Inderdaad, houden zo, Stan. Dat is ook een van de dingen die ik zo apprecieer bij jou! En waardoor wij allen steeds van het aller recentste op de hoogte blijven.
Toon Desmarets 02-10-2013 @ 08:49
mijn slotzin bij de vorige mail is blijven hangen. Ik wilde er nog aan toevoegen: een woordje van lof voor onze 'chroniqueur van Spinoza' mag ook wel eens.
Toon Desmarets 02-10-2013 @ 08:57
Stan,
Vermeersch heeft zich voor mij ingenomen toen hij in het TV-programma 'India voor beginners' de religie van de Hindoes onderzocht, en snel tot de ontdekking kwam dat zij duizenden goden aanbidden, tegen en door elkaar heen, dat zij omringd worden door een veelvoud aan geesten die vliegen, lopen of hinken, en dat elke gebeurtenis een voorteken kan zijn. Aan het einde van dit pandemonium vroeg een Indiër wat hij ervan vond. Hij antwoordde hoffelijk dat de Indiërs in religieus opzicht ''bijzonder tolerant' waren, met als terzijde dat ze 'wellicht een beetje bijgelovig' waren. Vooral dat laatste heeft mijn humeur toen flink verbeterd.
Adrie Hoogendoorn 02-10-2013 @ 13:24
Je zult je afvragen, wat heeft dit met Spinoza te maken? Antwoord: alles, het hele Indische pandemonium is een teleologisch pandemonium.
Adrie Hoogendoorn 02-10-2013 @ 15:44