Spinoza-kattebelletje aan een bankje in Amsterdam

Vandaag liet Google-afbeeldingen deze foto zien van een bankje, ergens in Amsterdam, waaraan iemand vorige week met een flink stuk stevige tape een papier had bevestigd met deze tekst:

   "Spinoza was een genie en méér dan dat een vriendelijk mens"

Ene Marlou plaatste twee foto's [© Henry Kloostra] op haar blog "Ik kan vliegen" en had een en ander over Spinoza opgezocht.

Ik had daar aanvankelijk geen aandacht aan willen schenken en zou mijn taak als chroniqueur van hedendaagse aandacht voor Spinoza schromelijk  hebben verwaarloosd, als niet iemand een gedicht van Hermann Lotze (1817 - 1881) dat ik uit het Gotisch getranscribeerd had en in juni van dit jaar op internet had geplaatst, als reactie op dat blog van Marlou plaatste. Marlou heeft kennelijk een hele vriendenkring, waarvan vele een reactie op haar blog geven. Daaronder dus Gerda YD, die overigens niet naar het blog verwees waarvan ze Lotze's gedicht had geplukt. Maar het kan niet missen.

Enfin, dit betrekt zo sterk dit spinoza-blog bij dat mysterieuze kattebelletje over Spinoza, dat ik er niet omheen kan op mijn beurt daaraan weer een blogje te wijden.

Ben benieuwd of de maker van dat kattebelletje zich nog meldt. Als het om een kunstproject gaat, zullen er wel meer van die kattebelletjes in de stad geplakt worden. Afwachten maar.

Ik vermoed trouwens dat de fotograaf, Henry Kloostra, die zich - op een twitterpagina zonder tweets - omschrijft als skeptikus, schryver, dichter, fotograaf, romantikus... er iets mee te maken zal hebben. Misschien brengt hij liever dit soort reële dan virtuele tweets?

Reacties

Do, 18-09-2014, 15:17.
Dag Stan.!
Ik vond uw reaktie op het blog: "Ik Kan Vliegen", van mijn verloofde Marlou. De foto maakte ik de vorige week vrydag, tijdens een korte avond-wandeling met, en op aanraden van Marlou, aan de Wittenburgergracht, 20 meter Oostelijk van de Kleine Wittenburgerstraat. Wij weten verder nog niets van de schrijver van deze gave uitspraak. Het papier is inmiddels weg. Ik ken de mensen die er wonen, en ga nog deze week eens vragen of zij er iets ván weten. Dat geef ik dan vervolgens aan u door.
Vriendelijke groet,
Henry Kloostra.
www.henrykloostra.blogspot.com

Za, 20-09-2014, 08:27.
Dag Stan.!
Zoals beloofd, nog even wat info... De mensen waarvan het bankje is, hadden het papier ook gezien. Ze vermoeden dat het is opgeplakt door iemand die zij wel vaker langs zien komen, en die, toen zij eens in de namiddagzon op hun bankje zaten, hen eens heeft aangesproken over filosofie. Hij zou Joshua van der Heijden heten en woont hier in de buurt op Kattenburg. Hij heeft in zijn woonkamer één wand geheel volgestapeld met horizontaal op alkaar liggende boeken...

Groet,
Henry Kloostra.