Spinoza-lesbrief voor laaggeletterden

Al eerder had ik een - later verloren gegaan - bericht over het onderstaande boekje Geluk: lees- en schrijfcursisten reageren op Spinoza. Een trouwe lezeres van dit weblog tipte mij dat er nu een lesbrief bij gemaakt was. In die lesbrief wordt op heel simpele manier gepoogd iets van Spinoza’s gedachtegoed over te dragen. Een heel moeilijke taak, want a) hoeveel hebben de opstellers zelf van en over Spinoza opgestoken? En b) hoe voorkom je dat iets zo wordt versimpeld dat het gewoon niet waar meer is. Dat laatste te voorkomen is in deze lesbrief m.i. niet gelukt. Ieder oordele zelf.

In de serie Leeslicht verschijnen tijdens Amsterdam Wereldboekenstad drie nieuwe delen. De boeken in deze serie richten zich op mensen die moeite hebben met lezen. De boeken worden daarom hertaald in korte zinnen zonder moeilijke woorden. De nieuwe Leeslicht boeken hebben de drie iconen van Amsterdam Wereldboekenstad als onderwerp. De leeslichtreeks is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven en wordt uitgegeven door uitgeverij Eenvoudig Communiceren.

Geluk: lees- en schrijfcursisten reageren op Spinoza
Mensen die de Nederlandse taal aan het leren zijn schrijven op wat hun gelukkig maakt. Dat doen ze in korte verhalen en gedichten. Diewertje Blok schrijft voorin: Van lezen en schrijven wordt je wereld groter. Daar wordt iedereen toch gelukkig van!

40 pagina's | ISBN 978-90-8696-062-0 | € 5,00. Bestel hier direct via de website van uitgeverij Eenvoudig Communiceren.

Lesbrief
Bij een aantal boeken in de serie Leeslicht  zijn lesbrieven gemaakt. Download hier de Spinoza-lesbrief, met tips, vragen en opdrachten. De brief is gemaakt voor laaggeletterden en kan ook gebruikt worden bij inburgering en het NT2 onderwijs.

Toegift

Ik plaats hier meteen ook een link naar de Spinozapagina op kinderpleinen.nl

En "Een les over Spinoza" (PDF) door Pieter Mostert op Centrum Kinderfilisofie Nederland