Spinoza Stripreportage Margreet de Heer

Margreet de Heer verzorgt, ik meen maandelijks, een min of meer 'filosofische strip'. Dikwijls geeft ze een heel aardige impressie van een bepaald filosofisch thema of bijvoorbeeld van een conferentie. Vandaag heeft ze een heel aardige strip over Spinoza (klik op afbeelding).

 

Ik ontving van haar de afbeelding met toestemming die in 't blog op te nemen.

Margreet de Heer heeft zich aardig verdiept in Spinoza's leer. Ik ontwaarde over de biografie en historie slechts twee foutjes. Ze geeft de indruk alsof Spinoza in 1669 rechtstreeks van Amsterdam naar Den Haag is verhuisd - slaat Rijnsburg en Voorburg over.
En Spinoza's Opera Posthuma  werden niet in het jaar van zijn dood verboden, maar in 1678. De Tractatus Theologico-politicus was al in 1674 verboden. Zijn motief voor het weigeren van het professoraat in Heidelberg ("Ben ik toch veel te introvert voor") zit er naast. Spinoza voorvoelde dat zijn 'vrijheid om te filosoferen' in gedrang zou komen, daar hij geacht werd van de officiële godsdienst af te blijven. Maar niemand kon tevoren weten tot hoever de tentakels van de godsdienst, d.w.z. de theologen, reikten.

Maar belangrijker en buitengewoon knap is hoe ze in een paar schetsen enige hoofdlijnen van Spinoza's filosofie weet weer te geven. En heel raak vind ik het slot over hoezeer Spinoza onze cultuur beïnvloed heeft - hoe indirect dat ook mag zijn gegaan.

Klik op deze Spinozaschets voor de site van Margreet de Heer

Reacties

Bedankt voor deze serieuze en positieve bespreking van mijn strip! Daar ben ik echt heel blij mee. Wat betreft de foutjes: ik was mij bewust dat de melding van de verhuizing naar Den Haag in 1669 lijkt te impliceren dat hij dan pas Amsterdam verlaat, wat niet het geval is - dit was puur een tekst-ruimte-kwestie, het leek me te omslachtig om te melden dat hij eerst naar elders vertrok en later naar Den Haag.

De tweede fout was mij niet bekend, dus dank voor de correctie!

Het motief voor het weigeren van het professoraat heb ik in deze strip verzonnen, dus het klopt dat ik daar de plank missloeg.

Nogmaals grote dank! De strip is op deze blog helemaal op z'n plaats.

Ik ben een groot FAN van Margreets bladzijden in Trouw (houwen zo zou ik willen zeggen tegen Trouw) en ik ben een groot FAN van Spinoza (godsdienst in 'the comfort of your own home' en vrijheid van meningsuiting op de marktplaats). Dus ditmaal ben ik dubbel bediend. Dank je Margreet!

Ik neem hier een ingezonden brief in Trouw van vandaag over, getiteld: Filosofieprijs
"Met grote bewondering en waardering heb ik de Spinoza-strip van Margreet de Heer gelezen (Trouw, gisteren). Geweldig! Hoe ze in zo'n prachtig geheel de filosofie van Spinoza openlegt. Ik ben erdoor ver(r)ijkt. Ze verdient zonder meer de, nu in te stellen, Trouw 'filosofieprijs'.
Wim Schotanus, Zwolle

Ik ben echt diep onder de indruk van de eenvoud waarmee Margreet in drie maal drie stappen Spinoza's filosofie neerzet en begrijpelijk maakt voor iedereen. Zo knap om met een aantal stripjes zo'n ingewikkelde gedachtengang tot iets gewoon tastbaars te maken en zo leuk om daar zelf verder over na te gaan denken. Margreet, graag meer!!