Spinoza verwerkt in theaterspel 'Met Heldere Stekels'

In Albuquerque leeft en werkt al tien jaar de kleine theatergroep The Q-Staff in een eigen theatertje. Hun vierde productie “With Bright Spines” zou z’n première beleven in januari tijdens het Revolutions International Theatre Festival 2010 maar moest worden uitgesteld vanwege een conflict met de gebouweigenaar

De groep zou twee jaar bezig geweest zijn met research naar drie prikkeldingen: cactussen en andere ‘prickly plants’ uit de nabije woestijn, ‘prickly personages’ (artists, dissidents, and mad-folk), en de 17e eeuwse ketter en filosoof Baruch Spinoza.

Diens teksten over goed en kwaad, de natuur en het goddelijke werden door het hele stuk heen gewoven. De groep acht het uiteraard niet verbazingwekkend dat, zoals met de meeste filosofen het geval is, Spinoza’s ideeën niet door iedereen werden omarmd. In Met Heldere Stekels zijn ze vooral geïnteresseerd in het verbod van zijn werk, maar vooral ook de uiteindelijke overleving ervan.

With Bright Spines zou een vorm van totaaltheater geworden zijn, met teksten, instrumentele muziek, zang, dans, en visuele kunsten, die volgens een bespreking een creatieve en humorvolle uitbarsting zou zijn die alle zintuigen aan hun trekken laat komen.

Misschien iets om eens naar Nederland te halen?

Programmering Revolutions International Theatre Festival 2010

Review With Bright Spines 25 maart 2010

The q‑Staff theatre