Spinoza voert prospectus uitgifte ISVW-certificaten aan

Degenen die de ISVW-cursuskrant thuisgestuurd krijgen, ontvingen vandaag de Prospectus Eenmalige Uitgifte Eeuwcertificaten.

      

Voor het in juni van dit jaar geopende filosofenpad in Leusden, maakte kunstenares Hadewijch Ouwendijk kleuretsen van vijf  filosofen: Aristoteles, Erasmus, Spinoza, Rousseau  en Sloterdijk [cf. blog]. Van deze etsen werden certificaten gedrukt die worden ingelijst en kunnen voor €500 aangeschaft worden. Wie ze alle vijf tegelijk bestelt (à €2.500) ontvangt tevens een originele ets naar keuze.

Wat is de opzet?
In februari 2016 zal de ISVW, de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden, 100 jaar bestaan. En om een toekomst met zeker nog eens honderd jaar veilig te stellen, wil men een tweede nieuwe vleugel met weer 40 luxe kamers bijbouwen om daarmee inkomsten te genereren die besteed kunnen worden aan het educatieve werk op het vlak van de filosofie. Die kamers krijgen namen van filosofen.  Zo komt er onder meer een Spinoza-suite. Om aan de benodigde investeringsmiddelen te komen bedacht men de eenmalige uitgifte van eeuwcertificaten van de Internationale School voor Wijsbegeerte – een creatieve vorm van crowd funding.

Vanaf februari 2016 zijn die certificaten weer te verzilveren tegen de nominale waarde. Men gaat er dus vanuit dat de euro dan nog bestaat, en vooral dat de ISVW nog zeker 100 jaar zal bestaan en zadelt de nazaten die de ISVW dan besturen op met de terugbetaling.

Maar zie hoe slim... Hoeveel certificaten zullen er over 100 jaar nog bestaan? Welke nazaat/erfgenaam zal dan de moeite nemen ter verzilvering bij de ISVW aan te kloppen? En bovenal: wat zijn die 500 euro over 100 jaar waard? Een schitterende volzin op de webpagina die hierover gaat is deze: “Het eeuwcertificaat is een prachtig vormgegeven, rentevrij, waardedocument, met een looptijd van 100 jaar.” Die rentevrijdom lijkt wel een extra aanbeveling.

Ja Spinoza kan welwillend toezien op deze creatieve crowd funding.