Spinozaconferentie(s) aan de Leidse Universiteit

De NWO heeft al enige jaren een vernieuwingsimpuls-programma, aangeduid met de speelse woorden die Caesar aan zíjn programma gaf: Veni, vidi, vici.  Veni (for researchers who have recently completed their doctorates), Vidi (for experienced researchers) and Vici (for researchers of professorial quality).
Kortom, nu is het de wetenschap die de wereld onderwerpt...

Dr E.S. (Eric) Schliesser, die in een Veni-programma werkzaam is aan de Leidse Universiteit, maakt zijn Amerikaanse connecties voor Nederland vruchtbaar door aan het Filosofisch Instituut van deze universiteit regelmatig een meerdaagse workshop of eendaagse conferentie te organiseren over vroegmoderne filosofie – vaak over Spinoza. Naar ik heb begrepen meestal ook gericht op een geïnteresseerd publiek van buiten de universitaire wereld.

Zo was er vrijdag 14 maart 2008 de Early Modern Philosophy and Science Workshop;

was er 19 en 20 mei een workshop over de Tractatus Theologico-Politicus, met als hoofdgastpreker Edward Curley;

was er 30 juli een workshop "Passion & Body in Spinoza."

Op 26 en 27 september was er een meerdaagse workshop die de enigszins merkwaardige titel meekreeg: “The annual Leiden-Duke Early Modern workshop on Funky Causation". Zie hier een interviewtje met Eric Schliesser over ‘funky causation’, waarin hij tevens enthousiast de loftrompet steekt over de jonge Yitzhak Melamed (Hopkins) en diens –eveneens nog jonge – promotor Michael Della Rocca (Yale), die beide als Spinozadeskundigen inleiders waren op die dag.

Op 31 oktober j.l was er een workshop Early Modern Philosophy and the Sciences [zie hier]

En zo zal er a.s. vrijdag 21 november ’08 weer een conferentie over Spinoza worden gehouden. Programma:

 

9:30-10:45 Mogens Laerke (Chicago, cv) "Spinoza's Monism? What Monism?" *)
10:45-11:00: Coffee/tea
11:00-12:15: Sam Newlands (Notre Dame, cv): "Thinking, Conceiving, and Idealism in Spinoza."
Lunch
14:00-15:15: Julie Klein (Villanova): "Law as an Equivocal Term in Spinoza's Philosophy"
coffee/tea
15:40-17:00: Theo Verbeek (Utrecht): "The notion of law in Spinoza: law of nature and natural law"

De kosten voor deelname bedragen slechts €5 [aanmelden tot 10 november. Zie hier of hier]

Eén van de sprekers, dr. Julie R. Klein, die aan de Villanova University vroegmoderne Europese filosofie doceert, gaf 6 november 2001 voor de Slought Foundation aan de University of Pennsylvania een lezing over "Spinoza and Us: On Material Rationality and Intellectual Desire". Deze lezing, die ze wel érg snel leest, is hier [of hier direct] als podcast te beluisteren of te downloaden. Misschien iets ter voorbereiding op (of afweging voor al dan niet deelname aan) de komende conferentie in Leiden.

*) M. Laerke - Leibniz lecteur de Spinoza [Table des matières]