Spinoza's droom [1]

 

Dave Nachmanoff zamelt geld in voor een project dat in mei 2016 tot het uitbrengen moet leiden van de CD Spinoza’s Dream. Zie deze pagina op Kickstarter, “Spreading the word about "Spinoza’s Dream." Daarop is te lezen: “Spinoza’s Dream” is a philosophically themed album, featuring musicians who played with Al Stewart on his classic albums. To put it briefly, “former philosophy teacher and Al Stewart fanatic makes a philosophically themed CD with the musicians that he grew up listening to.”
Artwork/design by Colin Elgie.

Opvallend is dat Spinoza’s droom zich afspeelt in een zeer vredige wereld. Voor kenners van Spinoza’s werk is het meest opvallende dat het geen verbeelding is van de enige droom die van Spinoza bekend is: die welke hij beschreef in 1664 aan Pieter Balling [Brief 17], waarin hij een zekere zwarte schurfterige Braziliaan [cujusdam nigri, & scabiosi Brasiliani] zag, die verderop in de brief dezelfde Ethiopiër [eadem ejusdem Aethiopis] genoemd wordt.

Hoe heel anders is dat in het schilderij dat Perle Hessing maakte, getiteld Scenes from Spinoza’s Life voor het boek van haar man Siegfried Hessing, Speculum Spinozanum 1677 – 1977 (cf. blog). Daarin staat die droom in het centrum van de voorstelling verbeeld. Daarover in een volgend blog meer.

Hier wil ik alleen de informatie over die crowd funding van Dave Nachmanoff verspreiden. Wie weet zijn er bezoekers van dit blog die van die muziek houden of die wellicht een dergelijk Spinoza-hebbedingetje zouden willen verzamelen. De actie loopt nog 29 dagen.