Spinoza's rijksmonumenten

Alleen in Den Haag heeft 'het spinozisme' objecten op de lijst van Rijksmonumenten

 

 

Het standbeeld Spinoza a/d Paviljoensgracht in 's-Gravenhage is Rijksmonument nummer: 17872; omschrijving: Standbeeld van Spinoza uit 1880 door F. Hexamer, van algemeen belang wegens oudheidkundige en kunsthistorische waarde.

 

 

 

 

 

  

  

Het Spinozahuis in 's-Gravenhage Paviljoensgracht 72 is Rijksmonument nummer: 17874; omschrijving: 17e eeuw 1600. Pand met 17e eeuws ingezwenkte, recht afgedekte halsgevel. Sterfhuis van Spinoza.  

 

 

 

Het kerkterrein Spui 175 's-Gravenhage met grafmonument van Spinoza is Rijksmonument nummer: 17997; omschrijving: kerkterrein (voormalige kerkhof met toegangswegen tot de kerk en o.a. het graf van Spinoza) rondom de kerk afgeperkt met een stenen muur en aan de zijde van het Spui met hekwerk tussen stenen pijlers. Op de natuurstenen pijlers vazen, eveneens van natuursteen.

 

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed website rijksmonumenten   [foto's: Stan Verdult augustus 2008]

Het Spinozahuis in Rijnsburg en de overige beelden van Spinoza in Rijnsburg, Voorburg en Amsterdam staan niet op de Rijksmonumentenlijst.

Hier het idyllisch liggende Spinozahuis in Rijnsburg op een uitsnede van een ansichtkaart uit begin van de 20e eeuw. [Hier aangeboden]