Spinoza'tjie van Marlene Dumas

In het boek van Miriam van Reijen, Het Argentijnse gezicht van Spinoza. Passies en politiek [Klement, 2010] dat ik momenteel aan het lezen ben, staat op blz. 314 over de boekuitgave van het Spinoza colloquium van de Universiteit Córdoba van 2006 waaraan zij deelnam [Spinoza; Tercer coloquio, 2007]: “Op het omslag staat een afbeelding van een fragment van een schilderij (1992) van Marlene Dumas dat Spinoza voorstelt.”  

Dat is dan voor mij aanleiding om te zien of die afbeelding misschien op internet te vinden is. En verdraaid, op een pagina van fogliospinoziano.it is die afbeelding opgenomen. Ik had die pagina wel vaker bezocht, maar er overheen gekeken. Dat heb je als je gericht aan het zoeken bent, dan vallen sommige zaken even buiten je aandachtsveld.

Maar hier is hij dan. Ik vind dat deze afbeelding in dit weblog opgenomen moet worden. 

        
                      Bijschrift in "De steen vliegt" (1997), p. 159:
                      Marlene Dumas, Detail, 'Spinoza'tje', 1992.
                           Olieverf op linnen (6x) 18 x 24 cm.
                                    Collectie Eyck, Wijlre

De kunstenares Marlene Dumas is in 1953 in Zuid-Afrika geboren. Zij woont en werkt sinds 1976 in Amsterdam en wordt als een Nederlandse kunstenares beschouwd, want 'Ek is nie van hier nie, maar ook nie van daar nie.' [De Groene]

Meer over Marlene Dumas op Kunstbus en op artencyclopedia

17 dec. 2010 is een deel van de documentaire over haar, 'Miss Interpreted', op Youtube gebracht, met deze tekst:

Born in Cape Town South Africa, Marlene Dumas is one of the best-known contemporary artists in the world. In her paintings, usually life-sized, she depicts human figures that wrestle with emotions. The relation between art and female beauty, art and pornography, female models and models of art, all have been a constant theme for Marlene Dumas. The documentary film 'Miss Interpreted' follows the artist's activities for a period of six months while she prepares for an exhibition, thus giving us intimate insights into her work and ideas.

Op 18 nov 2007 deze video met werk van haar: