Spinozistische ideeënroman Akbar herdrukt
Tot mijn verrassing las ik zaterdag in Trouw in de rubriek “Nieuwe boeken” onder ‘non-fictie’ dat verschenen waren:
Caspar Luckerhof: Een eenzame bruggenbouwer. Reizen door het India van P.A.S. van Limburg Brouwer. Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2016 – 246 blz. €19.99
P.A.S. van Limburg Brouwer, Akbar. Een oosterse roman. Athenaeum – Polak & Van Gennep, 2016 – 296 blz. €17.50
“Toen Casper Luckerhof tijdens zijn studie indologie in aanraking kwam met Akbar (1872), een wonderlijke ideeënroman van de schrijver P.A.S. Limburg Brouwer, was een fascinatie geboren. Waarom vormt juist India, dat Van Limburg Brouwer nooit bezocht, het literaire decor voor zijn pleidooi voor een toleranter wereldbeeld?
Met Akbar in zijn rugzak en liefdesverdriet in zijn hart reist Casper af naar het land dat hem al vanaf zijn vroege jeugd bezighoudt. Daar begint zijn speurtocht naar de opkomst van de indologie, de wereld van de negentiende-eeuwse vrijdenkers en de eenzame strijd die Van Limburg Brouwer voerde, gespiegeld in zijn eigen eenzaamheid. Hij ontmoet wonderlijke medereizigers, maakt kennis met de toeristenindustrie, woont in huis bij een gepensioneerde hoogleraar literatuur – en eenmaal terug beschrijft hij voor ons het India dat hij heeft ervaren.”
Iets van deze uitgeverstekst is terug te vinden in het signalement in Trouw. De naam Spinoza komt in beide teksten niet voor. Maar ik had Roger Henrard’s Wijsheidsgestalten in dichterwoord. Onderzoek naar de invloed van Spinoza op de Nederlandse literatuur gelezen en wist dat we met Akbar met een Spinozistische ideeënroman te maken hadden en dus spoedde ik mij naar de winkel. De komende dagen worden deze boeken het onderwerp van mijn blogs, maar eerst geef ik maar eens deze informatie door. Akbar hoorde uiteraard thuis in de rubriek 'fictie', maar het kwam opnieuw uit in het kielzog van het boek van Caspar Luckerhof dat erover gaat. Maar ´hoe toevallig´: binnen die fictie bevat Akbar aardig wat non-fictie in de erin gebrachte ideeën van Spinoza.
Best moedig van de uitgever trouwens om deze toch weinig bekende roman Akbar van deze eveneens nauwelijks nog bekende schrijver, P.A.S. van Limburg Brouwer, die 144 jaargeleden verscheen, weer eens te herdrukken. Ik hoop in een van de komende blogs te kunnen aantonen, dat juist in deze tijd het heruitbrengen van deze ouderwetse roman een schot in de roos kan zijn. Ik ben het eens met de uitgever die schrijft: “Het boek is verrassend actueel. De strijd voor tolerantie in een door godsdiensttwisten verscheurde oosterse wereld wordt ook nu nog gevoerd. Alleen het decor is heel anders. Akbar speelt zich af tegen een sprookjesachtige Indiase achtergrond.”
U hoort mij nog over beide boeken.