Virtuele wereld vol onachtzaamheid

Van een enkele bezoeker krijg ik wel eens een tip dat er een of ander foutje in een blog te bespeuren is: een betwijfelbare vertaling van iets uit het Latijn, een niet correcte vermelding van de titel van een boek en dergelijke. Ik breng die verbeteringen (die ik uiteraard check) altijd aan, ook in blogs van lang geleden. Beweringen moeten zo precies mogelijk zijn en aperte fouten dienen verbeterd te worden (ja, er bestaat objectieve feitelijke waarheid…). Zo geef ik zelf ook regelmatig tips over fouten die ik constateer, bijvoorbeeld over een niet werkende link o.i.d. Maar ik word er een beetje moe van zo vaak te moeten constateren dat met dergelijke tips heel vaak niets wordt gedaan. Ik weet niet of ik er mee door blijf gaan. Om een paar voorbeelden te noemen:

Van books.google maak ik, zoals de bezoeker van dit blog gemerkt zal hebben, veel gebruik. Er is bij elk boek dat je bekijkt een link “Een probleem melden”, waarmee je dus op fouten kunt wijzen, hetgeen ik enige malen heb gedaan. Bijvoorbeeld gaf ik vele maanden geleden door dat “Gullan-Whur, Spinoza [Lemniscaat Publishers, 2000] ten onrechte als auteur Jabic Veenbaas noemt, die er de Nederlandse vertaler van is. Het heeft niet mogen baten – het blijft er almaar fout staan. Een kleinigheid, maar toch; waarom laat je problemen dan signaleren. [cf]

Ander voorbeeld. Het Letterkundig Museum heeft een webpagina over Spinoza. Prima uiteraard. Daarin is een soort ‘vitrinemolentje’ opgenomen, waarin diverse afbeeldingen ronddraaien, waarin enige fouten in de onderschriften voorkomen: Zoals “Uitgave van Erasmus’ Ethica in de reeks Groote denkers der eeuwen, 1915, Spinoza werkte aan deze tekst tussen 1662 en 1677”. Of de tekst bij het Haagse grafmonument: “Grafsteen Spinoza bij de Nieuwe Kerk in Den Haag, cavtes (cautes) wordt meestal vertaald als behoedzaamheid.”

     

Op 23 november 2012 heb ik de fouten gemaild: dat het uiteraard  Spinoza was die de Ethica schreef en dat er op het grafmonument geen ‘cautes’ staat maar ‘caute'. Dat ‘grafsteen’ discutabel is en of Spinoza tot 1677 aan de Ethica bleef schrijven en hem niet in 1675 gereed had, liet ik maar zitten. En dan is er nog de bewering dat het Opera Posthuma-portret uit 1790 stamt... Erg veel fouten en slordigheden op de vierkante centimeter.
Maar alsof er niet geattendeerd is: het blijft er gewoon staan zoals het was - zie hier.

Ergens in december 2012 heb ik in een reactie op de website van het Nederlands Genootschap voor Joodse Studies laten weten dat de link naar de publicatie waarvan een PDF wordt aangeboden, te weten “Bart Wallet (red.), De stand van de Joodse studies in Nederland 1990-2008 (Amsterdam 2008)”, niet werkt. Geen verandering te bespeuren. Later heb ik Wallet zelf om die publicatie gevraagd. Hij beloofde hem mij toe te sturen, maar ik ontving niets.

Laatste voorbeeld (want ik word moe)… Twee dagen geleden verwittigde ik de redactie van The Times of Israel van de volgende fout in een artikel van Matt Lebovic over Joods Amsterdam: “Here, in 1656, from the synagogue’s east-facing holy ark, Amsterdam rabbis excommunicated freethinker Baruch Spinoza for “abominable heresies” at the age of 23.” Dat staat dan bij informatie over de Portugese Synagoge (de Snoge) die in 1675 officieel is geopend. Die fout wordt wel vaker gemaakt en van dat blijven beweren klopt natuurlijk niets van. Zoiets is toch niet onbelangrijk, zou je zeggen. Ik kan dat niet zo laten en liet weten dat de ban is uitgesproken in de Talmud Torah Synagoge van 1639 aan de Houtgracht.
Ik ontving daarna de reactie: “Thank you for your correction. Your comment has been forwarded to the relevant editor.” En die deed er vervolgens niets mee, want de foute bewering staat er nog... schreef ik om 11:41 uur. Maar ik was te ongeduldig: om 14:37 uur ontving ik een e-mail van de 'Acting section editor, Jewish World': "Thank you - it's been fixed!".
Zie hier.

Ik weet iets minder zeker of ik ga stoppen met het als een soort adjudant van Spinoza ‘verbeteren van de virtuele wereld’...

Reacties

Was het alleen maar de virtuele wereld, waarin dat soort fouten of onzorgvuldigheden voorkomt! Zo juist las ik in een wetenschappelijke publikatie van de Leiden University Press dat Spinoza leefde van 1632 tot 1676! Gelukkig vind ik dan troost in het besef dat ik zelf ook tal van fouten maak, zulke en nog veel ergere! Ik doe m'n best maar .... En verder weet ik met Boeddha dat de 'waarheid' onzegbaar in talige bepalingen, die je perse fouten doen maken.

Fouten maken blijft, maar het ging me hier om de bereidheid om als je op aperte fouten wordt gewezen, deze te verbeteren.
Tot mijn vreugde kan ik melden dat de storende fout in het stukje van de 'The Times of Israel' inmiddels toch is gecorrigeerd. Gelukkig maar.

Groeten! De site is geweldig. Bedankt voor een geweldige bron