Vissen naar ongelovigen

Vandaag is het Wereldhumanismedag, ook wel 'de dag van het levensoptimisme' genoemd. Humanistische organisaties in heel Nederland houden open dagen, acties, lezingen en andere evenementen.
Deze activiteiten vallen dit jaar samen met de ‘kerkennacht’. De Kerkennacht is een tweejaarlijks oecumenisch evenement, waarbij tal van kerken en gebedshuizen (dit jaar ruim vijftig) in dit weekend hun deuren openen en iets organiseren voor nieuwsgierige bezoekers. Ik lees vandaag in Trouw dat de achterliggende gedachte is: “wat is voor mensen die niets met religie hebben leuk en interessant?”

Wereldhumanismedag, met dit jaar de levenskunstslogan ‘Durf te denken, durf te doen’, is een initiatief van de Humanistische Alliantie, het netwerk van ruim 40 humanistische organisaties in Nederland, waaronder Humanitas, Hivos, Universiteit voor Humanistiek, Humanistisch Vormingsonderwijs, Humanistisch Verbond, humanistische verzorgingshuizen en (religieus) humanistische en atheïstische humanistische verenigingen. [cf.]

Vanuit de Openbare Bibliotheek Amsterdam is de hele avond uitzending in het kader van deze wereldhumanismedag. Tussen 22:00 - 23:00 uur portretteert Bart Leeuwenburgh “raddraaier Adriaan Koerbagh (1633-1669), vrijdenker en ‘ketter’, scherp criticus van 17e eeuwse religie en moraal.” [cf.]

Is het toevallig dat juist op deze langste dag van het jaar ook kerken zich aan de ongelovigen aanbieden? Ik ben blij dat de VHS niet ook speciaal op deze dag iets organiseert. Blijkt het spinozisme toch geen kerk als de anderen te zijn. Want zoveel is inmiddels wel duidelijk: het vanaf 1946 georganiseerde humanisme (oprichting Humanistisch Verbond) is een zuil, ook een soort kerk geworden. Gisteren kreeg de voorzitter van De Vrije Gedachte, Anton van Hooff, alle ruimte om daar kritiek op te spuien. Hij had het zelfs over de “domesticatie van het humanisme”- alsof het om een getemd wild dier ging.