VOORLEZING 'VRYE POLITIJCKE STELLINGEN' (1665) AANGEBODEN
Hierbij neem ik graag de volgende tekst van Wim Klever in dit blog op.Reeds lange tijd heb ik mij erover verbaasd, dat er in Nederland niets wordt ondernomen om de ongelooflijke rijkdom van de politieke 'filosofie' van Spinoza's leermeester (!) Van den Enden te ontginnen en toe te eigenen. Toegegeven: het is een moeilijke tekst, nog wel in oud-nederlands. Doch dit is geen excuus; men zou wat moeite kunnen doen. Bovendien is dit een tekst van waaruit men niet alleen Spinoza's politieke verhandelingen (die er een regelrechte voortzetting en toespitsing van zijn) beter kan begrijpen, maar er ook de hoge actualiteitswaarde van kan ontdekken. Omdat de Spinozahuis-directie het in dit opzicht al 20 jaar laat afweten (terwijl zij er een Hollandse erezaak van had kunnen maken), moeten er andere wegen worden bewandeld. In het buitenland is de situatie gunstiger en begint men meer en meer te beseffen, dat FvdE historisch de eerste is die in een doortimmerd betoog de directe democratie verdedigt als de best mogelijke politieke organisatie en daarmee een stap zet die via Spinoza naar Rousseau leidt. Dit is als het ware een weg van Bastille (waar de vrijheidsstrijder werd opgehangen) naar Bastille (met welks bestorming de mislukte Franse revolutie begon) .
Maar waar klaag ik over? Ik hoor een stem in mij die zegt: doe er dan zelf wat aan, jongen. Jongen? Ik ben 80 en ik heb er al zo veel aan gedaan: 3 boeken NB en diverse artikelen. Wat kan ik nog meer doen om FvdE aan de man te brengen? Toen ik onlangs een lezing hield over mijn held en ik daarin zei, dat ik bij elke herlezing lyrisch word over de geweldige inhoud, de logische scherpte en prachtige stijl van de VPS, schoot me plotseling te binnen, dat voorlezing (met toelichtingen) wellicht de beste methode zou zijn om geïnteresseerden te helpen doordringen in de diepte van FvdE's substantiële erfenis. Zoals men Spinoza beter kan begrijpen via de geniale uitleg van zijn Engelse geestverwanten en volgelingen (Locke, Mandeville, Hume), kan men ook enorm profiteren van zijn filosofische inspirator. Dus waarom niet een vijftal 'leesuren' organiseren?
Wanneer er zich een handjevol belangstellenden zouden aanmelden, zou het bij mij thuis kunnen. Ik woon op een plek, die bereikbaar is met het openbaar vervoer, bij het eindstation van een Rotterdamse metrolijn. Bij een groter aantal zou er iets anders moeten worden gevonden. Voorwaarden stellen aan deelname? Men moet er wel persoonlijk aan toe zijn vanuit een zekere voorgeschiedenis.
Stan is zo gastvrij om deze mededeling op zijn blog te plaatsen. Ik hoor het wel. Men gelieve zich eventueel schriftelijk aan te melden; mijn adres is :