‘WatSpinoza?’ nieuw leven ingeblazen: Spinoza Sempozyumu in Kocaeli

Gisteren was mij al ter ore gekomen dat er aan de Turkse universiteit van Kocaeli een symposium met aandacht voor Spinoza zou zijn [zie, zie en zie], maar ik kon op de website van die universiteit of de afdeling filosofie niets vinden. Vandaag ontvang ik een mailtje van Jolien Ruiter van Mediamatic met het verzoek het volgende bericht op dit weblog te plaatsen.

Amsterdam, 16 mei 2012 - Wat denk je dat God nu zit te doen? Mediamatic verspreidde in 2009 deze en andere prikkelende vragen door heel Amsterdam. In mei 2012 doen we een vragenronde in Kocaeli, de Turkse zusterstad van Amsterdam. Zestien vragen, gebaseerd op het gedachtegoed van de filosoof Spinoza, worden verspreid over de universiteitscampus van Kocaeli. Ook in Amsterdam zet Spinoza je vanaf dit weekend weer aan het denken door middel van posters in de stad.


Spinoza in de stad. Onderdeel van het WatSpinoza? project in Turkije. Foto genomen op de Weteringschans in Amsterdam.

Kocaeli
Spinoza is dit jaar het onderwerp van de internationale filosofieconferentie van de Universiteit van Kocaeli. Burgemeester van der Laan zal tijdens de conferentie op 21 tot en met 23 mei een toespraak houden over Spinoza's rol in de maatschappelijke ontwikkeling van Amsterdam. Het project van Mediamatic is een cadeautje van Amsterdam aan Kocaeli.

Baruch Spinoza
Baruch Spinoza was een Nederlandse filosoof van Joodse afkomst, die in de zeventiende eeuw in Amsterdam leefde. Hij werd vanwege zijn radicale filosofie uit de Joodse gemeenschap verbannen en verliet daarna Amsterdam. Zijn beroemde werk de Ethica werd na zijn dood gepubliceerd en bevat zijn meest controversiële ideeën over God en de aard en oorsprong van de menselijke geest. De vragen die Mediamatic verspreidt in Amsterdam en Kocaeli, zijn opgesteld in samenwerking met schrijver Dirk van Weelden.

Praat mee
WatSpinoza? laat zien dat Spinoza's gedachtegoed vandaag de dag nog altijd actueel is. Via de website watspinoza.nl kun je op de vragen reageren en deelnemen aan de discussies die de vragen oproepen.

Reacties

In het kader van "de 400-jarige geschiedenis van de Turks-Nederlandse vriendschap" werd tijdens het symposium in Kocaeli volgens berichten Spinoza vooral gezien als "Interculturele Filosoof".

"Spinoza: Kültürlerarasý Filozof"

Vragen aan Jolien Ruiter van Mediamatic:
1. Hebt u in Kocaeli, Turkije, posters opgehangen met in het Turks de tekst: "Wat denk je dat Allah nu zit te doen?" En welke andere teksten?
2. Is in het kader van het Kocaeli-symposiumthema 'Spinoza intercultureel' ook aandacht besteed aan Spinoza's kritiek op openbaringsteksten in de TTP? Als er één intercultureel onderwerp is, dan is dat het wel. Spínoza's Schriftkritiek is impliciet toepasbaar op elke openbaringstekst, ook op de in Turkije nog zeer courante koran. Het zou het symposium baanbrekend maken, en uittillen boven het- naar ik vrees - hagiografische multikulturalisme die gelijksoortige vieringen als 400 jr NL-Turkije meestal kenmerkt. M.a.w. ging het echt over Spinoza, of over een Amsterdamse toeristenfolder-Spinoza?

Adrie,
Je vragen heb ik doorgegeven aan Jolien Ruiter bij Mediamatic.

Beste Adrie ik ben de projectmanager van het Spinoza project en graag beantwoord ik je vragen:
1) De poster met de vraag over Allah hebben we niet in Kocaeli opgehangen omdat we vanuit de Gemeente Kocaeli het verzoek kregen het niet te doen, vanwege gevoeligheid van het onderwerp en vrij conservatieve houding van de stad zelf. Overgens is de Allah poster in Nederland wel opgehangen maar beschadigd aangetroffen in stadsdeel oost, dat bewijst het gevoeligheid van dit onderwerp in Nederland en al helemaal in Turkije.
De vragen die we wel opgehangen en reacties daarop zijn te vinden op onze website: www.watspinoza.nl. De vragen zijn samen met filosoof Dirk van Weelden geformuleerd en zijn gebasseerd op het werk van Spinoza.

2) Wij hebben de inhoud van de conferentie op de universiteit van Kocaeli niet bepaald. De universiteit organiseert elk jaar een 3daags symposium waarbij elk jaar een ander filosoof het onderwerp is en waarbij internationale gasten worden uitgenodigd om te spreken. Dit symposium staat niet perse in het kader van 400 jaar Turks-Nederlandse betrekkingen het is eerder een onderdeel van het partnership tussen gemeente Amsterdam en Kocaeli vanaf 1999. Het programma is volledig vormgegeven door filosofie professors op de Universiteit Kocaeli.Informatie is te vinden op: www. koufelsefe.com en de speech van Burgermeester van der Laan is vormgegeven door gemeente Amsterdam en gaat voornamelijk over de de rol van Spinoza bij de maatschappelijke ontwikkeling van Amsterdam. De conferentie was zeker geen toeristisch aangelegenheid het zijn Spinozakenners vanuit UVA en Universiteit van Kocaeli bij betrokken geweest. Rol van Mediamatic was vooral om publieke discussie aan te wakkeren door ahv posters lastige vragen te stellen aan de burgers van Kocaeli en daarmee het publiek ook kennis te laten maken met het gedachtegoed van Spinoza.
Ik hoor graag van je als je verdere vragen hebt en je kunt altijd reageren op de vragen op onze website.
Groet,
Cigdem Ozcelik