Willen we meer of minder Hegelen?

De maand juni is bij Boom Hegel-maand i.v.m. met het uitkomen van de tweede grote vertaling. Na Fenomenologie van de geest komt nu uit: Hoofdlijnen van de rechtsfilosofie. Dat is aanleiding voor diverse activiteiten en kortingsacties. Wij denken het onze over de grote Hegel.

 

Reacties

Beste Stan,
Wie zijn wij? Wat houdt het "onze" in? Komt Hegel er bij "ons" niet in? Hegel hield toch best een beetje van Spinoza. Voordat ik het spinozablogse-archief induik, en niet meer terug kom: kun je kernachtig "onze" houding ten opzichte van Hegel karakteriseren?

Stan, je klok loopt een uur voor. Zo houd ik je nooit bij.

Herman, aan die klok kan ik niets doen. Het programma blogse.nl wordt alle lange tijd niet meer goed onderhouden.
Aan "we" en "onze" moet je maar niet te zwaar tillen; ik ben bereid die desgewenst terug te trekken als iemand zich in z'n vrijheid beknot zou voelen om veel tijd aan Hegel te besteden.
De sterkste karakterisering zat al in de afbeelding, waarin ik de drie plaatsen in Vorlesungen über die Geschichte der Philosopie III citeerde waarin Hegel het Spinozisme als Akosmisme typeert.
Wat dacht je verder van Zijn verwijt dat Spinoza's Substantie geen Subject is.
En is er bij Hegel niet teveel a.h.w. vrij zwevende Absolute Geest...?
Verder volsta ik met deze uitspraak van Wim Klever, die, gepromoveerd op Aristoteles en oud-Hegeliaan, in een reactie op een blog over Hippolyte Taine, stelde:
"Noch Spinoza noch Aristoteles is een factor van enige betekenis in Hegel's dialektiek, tenzij je bereid bent te onderschrijven dat de Hegeliaanse dialektiek ALLES in elkaar draait." Hier houd ik het bij.