Wittgenstein & Spinoza

Zo vaak zie je hen niet samen. Daarom vind ik het wel aardig hier te signaleren dat op woensdag 8 oktober a.s. in New York o.l.v. Etienne Balibar een panel discussie zal plaats hebben over het boek van Aristides Baltas, Peeling Potatoes or Grinding Lenses [cf. en cf. dit blog over het boek]

Reacties

Ludwig Wittgenstein: De man die de wereld (en zichzelf) pijn deed door zijn haast bovenmenselijke intelligentie. De 'anti-filosoof' die alle voorgaande en latere bespiegelingen van filosofen zo ongenadig de grond inboorde dat de wereld nooit meer hetzelfde was als voorheen!
Het feit dat hij de bezigheid van het schillen van aardappelen tijdens WO I vergeleek met het lenzen slijpen van Spinoza en de naam van zijn latere boek (op aanraden van Moore) zelfs naar Spinoza liet verwijzen zegt veel over deze laatste...(En over zijn stiekeme bewondering voor deze Joodse voorganger van hem.)

Ik kon het niet meteen vinden op je blogs Stan, maar heb je 'de vloek van Wittgenstein' ooit gelezen? (Van David Edmonds en John Eidinow). Een absolute aanrader! Ik zeg het maar.