Spinoza’s zegel met 'caute'

Aan Spinoza’s zegel met daarin de aansporing ‘caute’ heb ik meerdere blogs gewijd over de mogelijke betekenis die ‘caute’ voor Spinoza had. Het is niet mijn opzet dit alles nog eens over te doen, maar om de diverse afbeeldingen die ik ‘verzameld’ heb hier samen te brengen. Voor de betekenis(en) van çaute' verwijs ik naar de eerdere blogs. Ik meen dat ik onderstaande afbeelding ooit van de website van de Ver. Het Spinozahuis heb geplukt.

                                        

Op 13 juni 2008, dus nog tamelijk in het begin van mijn Spinoza-studie, schreef ik een blog: Spinoza’s caute. Daarin betoogde ik dat ik de vertaling met ‘voorzichtig’ of ‘wees op je hoede’ minder geschikt achtte en dat Spinoza waarschijnlijk meer het klassieke ‘phronesis’ ermee bedoelde.

Op 6 nov. 2010 nog eens een blog: Caute = verstandig. Op dat blog gaf Wim Klever in reactie de bekende andere benadering, waarbij de doornen in de roos verwijzen naar Spinoza’s naam (Espinosa is in het Spaans doornig). Ik gaf daarop nog eens aan dat ik mijn interpretatie die via 'ex rationis praescripto vivere' verwijst naar het Griekse Phronèsis, toch méér een filosoof waardige uitleg vind.

Lakzegel van Spinoza op de pagina publicaties van de VHS

De afbeeldingen links en rechts zijn afkomstig van de site van de VHS (waarop nu alleen nog de rechtse lakzegel te vinden)

 

Tot mijn vreugde had ik enige maanden eerder op de website van de AAS een prachtige afbeelding van een gebrandschilderd raam ontdekt, waarin ‘caute’ en 'ex rationis praescripto vivere' bij elkaar waren gebracht. Dat zag ik uiteraard als een fraaie ondersteuning van mijn uitleg [blog van 22 sept. 2010: Een gebrandschilderde Caute]. 

Caute

Jammer genoeg heeft die website dit plaatje niet meer, anders dan heel klein en ergens diep weggeborgen. Dat kleine plaatje geeft een groter beeld, waar het bovenste een uitsnede van is:

                                 

Op het blog van 11 okt. 2010 "Association des Amis de Spinoza", ging Adrie Hoogendoorn uitvoerig in op de blauwheid van die roos.

In de gedenksteen voor Spinoza bij de Nieuwe Kerk in Den Haag is,  zoals hieronder te zien is, het zegel van Spinoza fraai gebeiteld.

       

Hieronder de afbeelding van ‘caute’ die geborduurd is op het in linnen gebonden boek van Gebhardt, Spinoza, Von den festen und ewigen Dingen, (zie dit blog van 19 okt. 2011: "Het Spinoza-brevier van Carl Gebhardt)".

 

                    

Deze Spinoza Patch van ca 9 cm in doorsnee werd aangeboden door een Amerikaanse site, waar hij inmiddels is uitverkocht [ zie hier]

In 2007 werd door TNT/PNL n.a.v. de Canon van Nederland een reeks "persoonlijke postzegels" uitgebracht, waaronder uiteraard ook Spinoza die immers in de Canon was opgenomen [zie ook blog filatelie met Spinoza]

           

Door de Japanse Spinoza Vereniging werden Caute-stempels gemaakt. Hier een afdruk van zo'n stempel die Wim Klever bij zijn eerste bezoek aan Japan meekreeg.

Hieronder een afbeelding voor wie zelf zo'n stempel wil laten maken...

              

... of een tattoo, zoals deze op de schouder van Leon Kunnders (zie dit blog)

 

De arm is zeer geschikt, zoals deze selfie van Shannon Dea's tattoo bij Spinoza's grafmonument in Den Haag laat zien [cf. blog]

            

Op het been kan uiteraard ook. Deze foto nam Wim Klever mee van een symposium in december 2015 in Cordoba, Argentinië: