Chronica Spinozana

Spinoza nieuwtjes uit de periode vanaf dat ’t blog opgeschort werd.

Twee weken duurt inmiddels de pauze – ik stopte er – voorlopig – mee om  dagelijkse blogs op het terrein van Spinoza, Spinozisme en Spinozana online te brengen. Terwijl ik nog aan het nadenken ben over of en eventueel met welke wijziging ik dit blog mogelijk wil voortzetten, bleef ik wel dagelijks doen wat ik al doe zolang het blog bestaat (het is in z’n 10e jaar): nagaan of er op 't Spinoza-terrein nieuws te ontdekken valt. Ik doorbreek nu even de radiostilte om in een eerste van wellicht meerdere van zulke kronieken de resultaten te geven.

• In het weekend van 19 november maakte de Ver. Het Spinozahuis het thema van de studiebijeenkomsten voorjaar 2017 en de datum en het thema van de zomercursus 2017 bekend. De voorjaarsstudiebijeen-komsten 2017 zullen Spinoza’s Ethica behandelen. De Spinozazomerweek 2017 zal van maandag 24 t/m vrijdag 28 juli 2017 worden gehouden wederom in het Woodbrookershuis in Barchem; Spinoza's Theologisch-politiek traktaat zal worden behandeld. [Cf.].
Blijkbaar wordt er in 2016 geen najaarsbijeenkomst gehouden.

• [Inutilis scientia Spinozana - 236] Het Leidsch Dagblad bericht op 22 nov. 2016: Brouwerij Spinoza uit Rijnsburg heeft de Leidsch Dagblad Regionale Bockbiertest gewonnen. Het bier van brouwer Leon de Mooij werd zaterdag door bijna zestig Leidsch Dagblad-lezers verkozen tot lekkerste bockbier van de regio. [cf. en cf.]

• 22 nov. 2016 De Radboud Universiteit meldt dat dr. Leen Spruit werd benoemd tot bijzonder hoogleraar Europese vroegmoderne ideeëngeschiedenis. [Cf.

• [Inutilis scientia Spinozana] 23 november 2016. Het spinnenverblijf van de Botanische Tuin van de TU Delft draagt vanaf januari 2017 de naam 'Spinoza'. De naam is bedacht en ingebracht door Mila Rosch van basisschool Het Spectrum (Delfgauw). Elk jaar mogen de leerlingen die de Botanische Tuin bezoeken een nieuwe naam bedenken voor de vogelspin in 't spinnenonderkomen waarover dan een wedstrijd wordt gehouden. Volgend jaar heet de spin en z’n spinnenhuis dus Spinoza. (Cf. en cf.)

• 24 november 2016 is de 384e verjaardag van Spinoza. Het blog is er even niet om de aandacht erop te vestigen. Maar er is een flink aantal twitteraars dat er aandacht aan geeft (zoals deze en deze e.v.a.). En er is vandaag in de Rode Hoed in Amsterdam de uitreiking van de Spinozalens 2016 aan Kwame Anthony Appiah. Hij hield en houdt enige lezingen in België en Nederland [cf. website Spinozalens]; zo spreekt op vrijdag 25 november Kwame Anthony Appiah de Radboud Lecture uit in Nijmegen [cf.].
Ida Overdijk leverde ons via een tweet een foto van Kwame Anthony Appiah in de Rode Hoed. Dat deed ook Boom Filosofie.

• Op 25 november 2016 was voor genodigden (Spinoza.blogse was er niet bij uitgenodigd!) een feestelijke lanceringsborrel van de website van Spinoza’s Web zonder dat die daadwerkelijk online ging. Het was dus een lanceringsborrel zonder lancering – die zou later volgen.

• 26 november 2016 verscheen in Le Devoir. Libre de penser een bespreking door Louis Cornellier van het boek van Robin Fortin, L’Anti-Descartes. La contre-histoire du cartésianisme. Montréal: Liber, sept. 2016, 164 pages. Citaat: “les chapitres sur Spinoza et Leibniz sont particulièrement abscons.”

              

• Rik Wassenaar meldt in een tweet op 26 nov. 2016 dat Sotheby een Opera posthuma 1677, met vroeg-18de eeuwse marginalia op 8 dec. 2016 zal veilen. Estimate $2,500-3,500

• 27 november 2016 werd de jaarlijkse Spinozadag in Paradiso gehouden. De zaterdagkrant van Het Parool bevatte al een samenvatting van de lezing van de Ierse filosoof David Kenning [cf.]. Niet om van onder de indruk te raken.

Tijdens deze Spinozadag zou het internetadres (de url) van ’t Spinoza Web publiek zijn gemaakt; ‘t daadwerkelijke online gaan zou de avond ervoor zijn gebeurd:

http://www.spinozaweb.org/

&

http://spinozaweb.org/

 

• Op Rozenberg Quarterly. The Magazine verscheen een toelichting over 't Spinoza Web van de makers [cf.]. Daarin wordt gevraagd om feed back, suggesties en ideeën om de website verder te helpen verbeteren. Het Spinozablog dat jarenlang tevens een website, benedictusdespinoza.nl, beheerde (met een veel handiger opgezette timeline) werd niet op de hoogte gesteld en eerder ook niet ingeschakeld in de pilot. Ik ben dan ook niet voornemens een recensie van [feed back aan] de website te geven. Wel laat ik hierbij weten dat hij me nogal tegenvalt.  

Irma Stavenuiter ‏bracht ca 16:30 uur een tweet met foto van de paneldiscussie aan het slot van de Spinozadag (hier een uitsnede). 


Tot mijn verrassing zie ik ook Henri Krop in het panel, hoewel hij niet op het programma stond. Ik zie nu op de ASK-website dat hij tot het bestuur van de ASK is toegetreden.

Over de Spinoza-buste vernam ik desgevraagd van Karianne Marx: dat is een 'hardschuimen model' in eigendom van de maker Nicolaas Dings. Hij heeft het gebruikt voor het maken van het Spinozabeeld op de Zwaneburgwal en voor de Spinozadag aan Paradiso uitgeleend. 

• 29 november 2016 in Vloksfreund.de: (Trier) "An die legendäre Ausdruckstänzerin Dore Hoyer erinnert die neue Produktion der Company Susanne Linke am Theater Trier. Nicht nur das: Hoyers rekonstruierte Choreographie "Afectos Humanos" hat Ballettchefin Susanne Linke weitergedacht und auf ihre Wirkung untersucht und damit die Brücke zwischen Vergangenheit und Gegenwart geschlagen.”
Aanleiding om een keer een blog te wijden aan Ausdruckstänzerin und Choreografin Dore Hoyer (1911-1967) die haar dans Afectos Humanos (1962) inspireerde op Spinoza’s Ethica.

• Zo gaan die dingen…: Spinoza-kenner bezoekt Ossendrecht. OSSENDRECHT – Maarten van Buuren bezoekt op donderdag 1 december de Protestantse kerk in Ossendrecht voor een culturele avond over Spinoza.
“Van Buuren is een Spinoza-kenner bij uitstek. Hij publiceerde al meerdere boeken over de beroemdste filosoof van Nederland. Joost Zwagerman zei ooit over Van Buuren: ‘zijn schrijfstijl is robuust, lenig en bijkans sexy.’ Ook is Van Buuren Emeritus hoogleraar moderne Franse letterkunde. De aanvang van de avond is 20.00 uur. Entree is vrij, bij de uitgang wordt een gift gevraagd.” [cf.]

• Nieuwe uitgave: 'Spinoza: de Brieven over God'
Op de website van de Ver. Het Spinozahuis verschijnt het volgende bericht:
'Spinoza: de Brieven over God' is nu te bestellen
Karel D'huyvetters heeft Spinoza's brieven over god vertaald en toegelicht. Dit boek (253 pp.) is nu te bestellen bij de Vereniging Het Spinozahuis. rijs: 12,95 € (excl. verzendkosten).
Enige onduidelijkheid als we lezen

op de website van Spinoza in Vlaanderen: Prijs voor de vrienden van Spinoza in Vlaanderen, de leden van de Vereniging Het Spinozahuis, studenten, gepensioneerden en werklozen tijdelijk € 6,95 plus verzendingskosten. Anderen € 12,95 plus porto. 

• Op vrijdag 2 december 2016 werd er aan de Theologische Fakultät, van de Humboldt Universität zu Berlin een ééndaags symposium gehouden (open voor publiek, zonder voorafgaande inschrijving) over: "God, Nature and Politics in German Idealism and Romanticism." Spinoza's naam wordt niet genoemd in het programma, maar kan uiteraard niet gemist worden. [Cf.]

The Jewish Press had 2 dec. 2016 een stuk van Rabbi Nathan Lopes Cardozo, "The Abuse of Halacha: Keeping Halacha Under Control," waarin hij niet kan nalaten weer een sneer aan Spinoza uit te delen (met bij 't stuk een foto waarop hij almaar bozer kijkt!). Hij stelt:

"Throughout the years, several rabbinical authorities have made the major and dangerous mistake of reducing Judaism to a matter of law alone, a kind of Pan-Halacha. They sincerely believe that Judaism consists only of rigid rules. In this way, they are paradoxically similar to Spinoza, who was also of this opinion and therefore rejected his faith. He referred to it as obsessive, a type of behaviorism, and an extreme form of legalism. (See, for example, Tractatus Theologico-Politicus III, IV, and XIII.) That Spinoza made this claim is one thing, but the fact that these learned rabbis agreed with him is an unforgivable blunder. Nothing is further from the truth than labeling Judaism a legal religious system without spirit, poetry, and musical vibrations. This is proven by the almost infinite amount of religious Jewish literature that deals with non-halachic matters."

• In Trouw van 3 dec. 2016 column van Nelleke Noordervliet: “Spinoza en de angst in Westerse democratieën.” Aanleiding is de Spinozadag. Ze geeft een samenvatting van en is het nogal eens met wat David Kenning daar verkondigde. Ik ben er niet van onder de indruk. Maar Sywert van Lienden vond het een "prachtige column" en gaf er bij zijn tweet een foto van. De verschrikkelijke Wim Klever heeft uiteraard meteen zijn tweet alweer klaar: “Eén en al gelul + geklets.”
Op haar website geeft Tinneke Beeckman een samenvatting van haar lezing op de Spinozadag.
En de ASK brengt op haar website een serie foto’s, gemaakt door Gerard Arninkhof, van de Spinozadag 2016.

 

The Irish Times koos op 3 dec. 2016 Edwin Curley's translation of The Collected Works of Spinoza onder “Our favourite books of 2016.”

 

Philosophy Now Dec 2016 / Jan 2017 heeft een artikel over Spinoza’s God as Nature. Het betreffende artikel is vrij te lezen:

Spinoza’s Metaphysics & Its Relevance For Science Today - Zoran Vukadinovic thinks Spinoza could help us with our enquiries. [Cf.]

Philosophy Now  bevat ook een gedicht van Peter Abbs: Spinoza’s Work. Dat ga ik overnemen in een apart blog, zodat het opgenomen kan worden in 't Corpus Poeticum Spinozanum.

• Vandaag, zondag 4 december 2016, heeft 't Australische The Philosopher’s Zone een audio-programma met de in Utrecht docerende Italiaans-Australische filosoof Rosi Braidotti. Ze spreekt over Foucault (the posthuman turn - wordt uitgelegd) én Spinoza (vanaf ±  9:30).

"In the 1960s Michel Foucault famously declared the end of man as we know him. In doing so he propelled what has come to be known as the posthuman turn—an all-encompassing worldview that held for over three centuries was deemed to be coming to a close. So, how's the project going? Italian-Australian Rosi Braidotti, eminent philosopher and one-time student of Foucault, explains how we got here, and what’s still to come."

                      

Zoals uit eerdere blogs blijkt, moest ik erg wennen aan Braidotti, maar bij deze monoloog (wat het in feite toch is) gaat het wennen in positieve richting. Ik beveel 't beluisteren en overdenken van haar praatje aan.  

• Op 01 febr. 2017 zou dan eindelijk verschijnen (volgens Bol.com): KEES SCHUYT, Spinoza en de vreugde van het inzicht. Uitgeverij Balans, 300 pagina's (het zou eerder in 2012 uitkomen met 160 pagina's). Uitgeverij Balans geeft nu ook op z'n site informatie – overigens zonder verschijningsdatum. 

Ben benieuwd of het nu, vijf jaar na de eerste aankondiging, dan wél zal verschijnen - we wachten het af. 

Aanvulling 16 jan. 2017: 't boek gaat €34,95 kosten; eigenlijk best wel prijzig. 

Zie hier over de boekpresentatie bij Athenaeum Roeterseiland op 1 februari (17.00-18.30) van Spinoza en de vreugde van het inzicht. Persoonlijke en politieke vrijheid in een stabiele democratie van Kees Schuyt. Met o.a. Wiep van Bungen en Frans Saris.