Curley’s The Collected Works of Spinoza, Vol. 2 in de planning

Bijna drie jaar geleden, 10 juli 2008, had ik een blog over de Spinoza-scholar Edwin M. Curley.

bookjacketDaarin noemde ik uiteraard Curley’s The Collected Works of Spinoza, Volume I, Edited and translated by Edwin M. Curley die in 1985 bij Princeton University Press was uitgekomen.

Sinds 1985 wordt gewacht op het tweede deel! Ik noteerde: “Aandoenlijk is het bijna om op Amazon.com de verzuchtingen in de loop der jaren te lezen van lezers die uitzien naar deel II van die volledige werken van Spinoza, dat er nog altijd niet is.” Dat was bijna drie jaar geleden.

Inmiddels gaf iemand die dat van een medewerker van de uitgever te horen kreeg, mij door dat The Collected Works of Spinoza, Vol. 2 is currently scheduled to be published in Spring 2012.

Het is maar dat ook u het weet. We houden het voor u in de gaten.

De Engelstalige wereld heeft intussen allang de volledige vertaling van Shirley omarmd.

Reacties

Dit is wel een vergelijking van appels met peren. Shirley is in het algemeen een goede vertaler, maar geen expert. Edwin Curley daarentegen is een gerenommeerde Spinoza scholar, die niet alleen Spinoza's teksten vertaalt (na vaststelling van het origineel in vergelijking met de NS), maar ook op uitstekende wijze voorziet van deskundige inleidingen (o.a.; over bronnen),tal van grote en kleine aantekeningen aan de voet van de pagina (die berusten op beheersing van de totale literatuur) en ten slotte in deel 1 een GLOSSARY INDEX van 100 pagina's toevoegde. Zijn 'volume I of THE COLLECTED WORKS was heel wat meer dan een enkele vertaling. - Maar ik geef toe, het tweede deel had wel wat eerder kunnen komen. Misschien wordt de publicatie nu, precies als de auteur is, nog uitgesteld vanwege de recente ontdekking van een ms. van de Ethica!

Dank, Wim Klever, voor deze informatie. Ik ga Volume 1 bestellen.

Uit betrouwbare bron vernomen dat het verschijnen van Vol II van Curley's vertaling van The Collected Works of Spinoza weer voor onbepaalde tijd is uitgesteld. Het verschijnt dus niet deze lente.