Franse publicatie over Carl Gebhardt

Regelmatig heb ik gezocht naar en mij verbaasd over het ontbreken van een monografie over Carl Gebhardt, de uitgever van de eerste 'kritische' complete werken van Spinoza én schrijver van diverse studies over Spinoza en Spinozisme. Ik vind zo'n monografie almaar niet. Naar aanleiding van het speuren naar informatie voor mijn blog over de Franse Kafka-enquête van na WO II, waarbij ook over Spinoza werd geschreven [cf. blog], kwam ik het volgende tegen:

Carl Gebhardt. Spinoza, judaïsme et baroque. Edited by Saverio Ansaldi. Presses universitaires de Paris-Sorbonne | Études spinozistes, 2000 - ISBN 9782840501640 [cf. hier en books.google]

Evan dacht ik, hoopte ik wellicht, zo'n monografie tegen het lijf gelopen te zijn, maar dat blijkt niet het geval: het is een anthologie van teksten van Gebhardt die in het Frans zijn vertaald. Maar ze worden ingeleid door een uitvoerig hoofdstuk over Gebhardt door de redacteur Saverio Ansaldi: "Carl Gebhardt et le spinozisme de l'action métaphysique". Verder worden aangeboden van Gebhardt zelf, vertaald door Sylvie Riboud-Sainclair:

● Spinoza : Judaisme et Baroque
● Juan de Prado
● La Religion de Spinoza
● Rembrandt et Spinoza

Saverio Ansaldi (1966), werd doctor in de filosofie met een dissertatie over Spinoza en de Spaanse barok. Nu is hij werkzaam aan de Universiteit van Montpellier III - Paul Valery. Hij vertaalde Gilles Deleuze's Spinoza et le problème de l'expression in het Italiaans (Quodlibet, 1999). Hij blijkt behoorlijk aangestoken door het virus Gebhardt, want schreef ook zelf over
Spinoza et le baroque: infini, désir, multitude (2001)
Nature et puissance: Giordano Bruno et Spinoza (2006)
Spinoza et la Renaissance (2007)

Enfin, al gaat het om een boek van dertien jaar terug, ik breng het hier graag onder in een blog om het eventueel zelf makkelijker te kunnen terugvinden, als ik nog eens over Gebhardt wil schrijven.

Stan Verdult

[de.wiki over Carl Gebhardt]