Groningse Faculteit Wijsbegeerte begint Dutch Seminars in Early Modern Philosophy

Op 29 en 30 januari 2014 wordt het eerste van een beoogde reeks Dutch Seminars in Early Modern Philosophy gehouden door de Faculteit Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen. Organisatoren zijn Martin Lenz (cf blog) en de door hem aangetrokken Andrea Sangiacomo (cf blog). Hun gezamenlijke project is "Naturalisme én teleologie in Spinoza’s filosofie." Je zou dan verwachten dat er voor zo’n eerste seminar een relatie wordt gelegd met dat thema; b.v. iets als teleologie in de vroeg moderne filosofie; of toch minstens een thema met Spinoza erin. Niets van dat alles: ze gaan de hele breedte in. De enige begrenzing voor de gevraagde papers is: het moet gaan over vroeg moderne filosofie. Ik wens ze veel succes.

Andrea Sangiacomo geeft a.s. zaterdag een lezing tijdens de ledenvergadering van de VHS in Rijnsburg over: "Adam’s sin and Spinoza’s trouble with Willem van Blijenbergh." Eerder was daarvoor Ursula Renz aangekondigd. Niet duidelijk is gemaakt waarom dat niet door kon gaan. Maar nu wordt zij aangekondigd als keynote speaker op ’t komende seminar in Groningen, samen met Eric Schliesser.

De initiatiefnemers hebben nog geen plekje op de website van de Groningse Universiteit, althans daar kon ik hun oproep voor papers niet vinden. Die tref je hier en hier hier aan.

op 7 juli 2013 spreekt Andrea Sangiacomo tijdens het Bucharest-Princeton Seminar 2013 in Bran, Roemenië, met als thema THE LOSERS OF THE SCIENTIFIC REVOLUTION, over: "Explaining superstition: Spinoza’s conatus doctrine and its evolution between 1661 and 1670." Kortom de ontwikkeling van het conatus-begrip bij Spinoza staat bij hem flink in de aandacht.