Lotte Egtberts - een nieuwe jonge Spinoza-liefhebber

Volgt Lotte Egtberts Manon Schotman [zie dit blog], die deze zomer afgestudeerd is op een Spinoza-onderwerp [cf blog en blog] en nu zo'n 25 jaar zal zijn, op als de nieuwe jonge vrouwelijke Spinoza-liefhebber?
Ik denk het, zie maar...

Foto in Lotte's blog 'Het bezit'

Ik kwam op de hoogte van haar bestaan doordat ze me via het bij dit blog horende e-mailadres een vraag stelde. Een niet eenvoudig te beantwoorden vraag - ik deed mijn best 'm te beantwoorden.

Lotte omschrijft zich als: student Illustratie aan de HKU, Spinozist, feminist, humanist en groot sympathisant van de vrijdenkerij, groot Edith Piaf- en kunst(filosofie)liefhebber [zie haar blog in de kop waarvan een Spinoza-illustratie; aldaar vertelt ze méér over zichzelf].

Ze had vorige maand haar exemplaar van de Ethica uitgelezen, kocht toen Spinoza Brieven over het kwaad, werd op 26 september 2012 17 jaar en kreeg bij die gelegenheid “de nieuwe Ethica” waarmee ze zeer content was (het is duidelijk welke uitgave daar bedoeld werd).

Op 12 september bracht ze op haar blog: “Twee afdrukken van de lino die ik heb gemaakt tijdens tools (oftewel gewoon grafiek), wat een heel koel vak is. Dit zijn twee verschillende drukken van een geïmproviseerd portretje van Spinoza gemaakt met onscherpe gutsen."

In de kop van dat blog had ze het over “Spinoza'tje”, waarmee ze zichzelf, zo lijkt het, ook al een beetje meet aan Marlene Dumas (zie dit blog met Dumas' Spinoza'tjie). Kortom, ze heeft grote plannen. Ik ga haar in de gaten houden... en neem intussen haar Spinoza-lino op in de verzameling Spinoza-illustraties.

O ja, met ene Willem-Jan, die momenteel voor een aantal weken zich in Mantsjoerije, China, bevindt, en die in de transcendente God gelooft, voert ze een discussie over Spinoza's God. Het werd de aanleiding voor ons contact en dus dit blog.

           Welkom in de wereld van Spinoza-liefhebbers, Lotte 

 

Reacties

Beste Stan,

Ik sta een beetje versteld hiervan. Het enige wat ik nu nog kan uitbrengen is dat 'Spinozage' een spelligsfout was, en dat je de 2e keer dat je mijn achternaam schrijft, 'Egberts' schrijft, wat 'Egtberts' moet zijn. Maar bedankt, bedankt, heel erg bedankt, en bedankt nog voor je antwoord!

Lotte

Lotte, leuke reactie. Die foute spelling ga ik direct corrigeren

Dat is mooi! Ik reageer later op je mail, Stan, maar ik heb hem volledig doorgelezen en ik ben een stuk wijzer en je nog steeds dankbaar dat je de moeite hebt genomen mij het antwoord te geven. Toch schrijf ik dit omdat het wel een kleine moeite is te antwoorden op je laatste vraag in de mail. Ik heb inderdaad de 'Briefwechsel Spinozas' in mijn bezit, gekocht in een antiquariaat in Dresden. Het is een prachtige uitgave uit 1920 met een prachtig Duits erin! Als je meer wilt weten vraag het maar.

Toevoeging:
Je blog staat inderdaad niet tussen mijn gevolgde blogs. Ik ga hem er ook niet tussen zitten omdat er een plan in mijn hoofd zit de pagina te verwijderen. Wel heb ik je blog twee keer vermeld op mijn blog, hetzij één keer iets minder positief, maar toch aangeraden aan andere mensen.

Lotte,
Je opmerking over die "iets min der positieve" vermelding van dit blog, maakte mij uiteraard nieuwsgierig. Het kostte me nog best flink wat moeite om hem te vinden (daar je Google verboden hebt op jouw site te zoeken en daar houden ze zich keurig aan... Normaal zoek ik sites af via Google)
Maar ik ontdekte intussen veel over je Spinoza-liefde. Je gaat er zelfs vanuit: "elke Spinozavriend is een Lottevriend"! En ik kwam 'n zo'n schattige foto tegen in je blog "Het bezit". Nu ik je 'Spinoza-meisje' genoemd heb, móet die foto als treffende illustratie aan dit blog worden toegevoegd. (Als je het niet eens bent gaat ie er weer af)
En toen ik dan eindelijk die andere vermelding gevonden had, viel dat zgn. "minder positieve" erg mee. Wat zeg ik: ik vind hem héél positief. Ik neem het eerste deel ter illustratie over:

"Ik [Lotte} ben zelf licht verslaafd aan deze blog, en dat komt onder andere natuurlijk door de gehele nieuwsvoorziening op alles van het gebied Spinoza, maar vooral ben ik gefascineerd door het aantal irritaties die in de reacties zijn te lezen. Voor mij zijn al de ondergetekenden van de reacties professoren in wijsbegeerte (althans, zo lijkt het) en maar al te koppig. Nu ik mij geheel spinozistisch heb voorgenomen om met deze irritaties en openbaarlijk uitgevochten ruzie'tjes niet de spot te drijven of me er kwaad om te maken, kan ik me er wel om verwonderen dat Spinoza en daarbij ook Multatuli al te gelijk hebben: De roeping van de mens is om mens te zijn." Zie

http://ahumahum.blogspot.nl/2012/08/lichte-verslaving.html