Menasseh ben Israel Instituut viert 15-jarig bestaan

Op 19 december 2011 viert het Menasseh ben Israel Instituut zijn 15-jarig bestaan. Dit Instituut, een academisch samenwerkings-verband van de Universiteit van Amsterdam en het Joods Historisch Museum, is in die tijd uitgegroeid tot een van de belangrijkste stimulators van joodse studies in Nederland met vele symposia, publicaties, colleges, archiveringsprojecten en lezingen van top onderzoekers uit binnen en buitenland over joodse geschiedenis en cultuur.
Op het programma staat een feestrede van de Oostenrijkse auteur en essayist Robert Menasse.
R. Menasse schreef onder meer de roman Die Vertreibung aus die Hölle * (Ned. vertaling: De verdrijving uit de hel) over het leven van zijn naamgenoot Menasseh ben Israel. Hij zal spreken over: Menasseh ben Israel of Verlichting als een harmonieuze strategie.
Daarnaast spreekt oud-directeur van het Joods Historisch Museum en een van de oprichters van het Menasseh ben Israel Instituut, Judith Belinfante over 15 jaar Menasseh ben Israel Instituut. Ten slotte zal de presentatie plaatsvinden van het meest recente nummer van Menasseh ben Israel Instituut Studies: Adri Offenberg, Menasseh ben Israel (1604-1657) a Biographical Sketch. Het geheel zal worden afgesloten met een borrel, van 15:30 uur tot 17:00 uur.

Datum: maandag 19 december 2011

Plaats: Auditorium Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 3-5, Amsterdam

Tijd: 14:30 – 17:00 uur

Gezien de hoeveelheid plaatsen moeten wij u vragen om u aan te melden vóór woensdag 14 december via mbii@jhm.nl, of telefonisch: 020-5310325.

Bron: persbericht van 28-11-2011 van het Menasseh ben Israel Instituut.

                                         * * *

*) zie het blog van 19 aug. 2011 met mijn bespreking van Die Vertreibung aus die Hölle, waarin in een beperkt aantal 'scènes' Spinoza voorkomt.